Opusťte planetu, jinak vyhynete, nabádal vědec Stephen Hawking. Zemřel ve věku 76 let

14. březen 2018

V ranních hodinách vydala Hawkingova rodina prohlášení, že profesor Stephen Hawking zemřel. Patřil k nejvýraznějším hvězdám vědecké oblohy. Jeho přednášky, knihy i filmy vystihly přístupnou a vtipnou formou podstatu moderní kosmologie. Stal se inspirací pro miliony lidí.

Ti, kteří žijí ve stínu smrti, jsou často ti, kteří žijí nejintenzivněji. O profesoru Hawkingovi to platilo bezezbytku. Jeho nemoc se projevila v roce 1963. Dávali mu dva roky života. Amyotrofická laterální skleróza Hawkinga nesrazila na kolena, naopak, dala jeho životu nový impuls.

„Přestože nad mou budoucností visel mrak, zjistil jsem, ke svému překvapení, že se z přítomnosti těším více, než předtím. Pustil jsem se do výzkumu. Můj cíl je jednoduchý. Je to úplné pochopení vesmíru, proč je jaký je, a proč vůbec existuje,“ napsal Hawking ve své biografii.


Stephen Hawking
Stephen William Hawking se narodil 8. ledna 1942 v Oxfordu. Patřil mezi nejznámější vědce. Proslavily ho práce týkající se otázek kosmologie, kvantové gravitace a černých děr. Od studií trpěl amyotrofickou laterální sklerózou, která napadá nervový systém. Od roku 1968 se pohyboval pouze za pomoci vozíčku. Byl také proslulý smyslem pro humor, pověstné byly jeho divoké jízdy na vozíku ulicemi New Yorku. Od roku 1985 komunikoval pouze pomocí speciálního počítače.

Skutečnou hvězdou na poli vědy a její popularizace se pro veřejnost stal po vydání knihy Stručná historie času. Poprvé vyšla v roce 1988 a zapsala se do Guinnessovy knihy rekordů. Na žebříčku bestsellerů Sundey Times se držela neuvěřitelných 237 týdnů. Prodalo se 10 milionů výtisků a přeložena byla do 40 jazyků.

Génius s ostrým humorem

Stěžejní období jeho vědecké práce spadá do 70. a 80. let, kdy svým osobitým stylem, okořeněným suchým anglickým humorem, podávál fascinující pohled na svět kolem nás a nevyhýbal se ani přesahům do oblasti filozofie, či dokonce teologie.

V posledních letech se věnoval zejména propagaci vědy a myšlence, že lidstvo by mělo opustit planetu, jinak vyhyne. V roce 2007 dokonce absolvoval let, v němž si osobně vyzkoušel stav beztíže a přál si, aby ho do vesmíru opravdu někdo vzal.

„Nebojím se smrti, ale umřít nespěchám, řekl před nedávnem Hawking. „Je toho předtím ještě tolik, co chci udělat a objevit.“ Nakolik se jeho přání splnilo v jeho očích, zůstane otázkou.

Poslechněte si píseň Stephena Hawkinga, která vznikla ve spolupráci s Monty Python.

autor: kla
Spustit audio