Opravoval jsem i ortézy jako ze středověku, vzpomíná na paralympiádu český protetik

3. březen 2018

Od paralympiády v Soulu v roce 1988 poskytuje na hrách bezplatný servis společnost Ottobock, jeden z největších světových výrobců ortotických a protetických pomůcek. Na poslední paralympiádu v brazilském Riu de Janeiru vyslala firma 18 tun dílů a pomůcek a také sto techniků. Byl mezi nimi i ortotik a protetik Jan Šnytr.

Běžně se specializuje na individuální výrobu složitějších ortéz, a to převážně pro handicapované děti. V Riu měl ale i spoustu jiné práce. Nejčastěji šlo o běžné opravy invalidních vozíků, jako je třeba výměna nebo dofouknutí pneumatik.

Od svářečky po šicí stroj

„Techniků tam bylo hodně, a tak se někteří mohli specializovat,“ říká Jan Šnytr s tím, že specialistu vyžadovalo například svařování nebo prošívání kožených částí ortéz.

Čtěte také

„Postupně to vykrystalizovalo tak, že mně posílali ortézy, protože věděli, že je dělám. Protézy pak zase jiným technikům,“ dodává.

Technici na paralympiádě provedli celkem přes tři tisíce nejrůznějších oprav a ne vždy šlo o snadnou práci. „Byly dny, kdy jsme se v hlavním stanu nezastavili třeba dvanáct hodin v kuse,“ říká český ortotik.

Některé ortézy paralympioniků z méně vyspělých zemí působí jako z dávné historie

„Pak ale zase byly dny, kdy jsme byli na kontrolním stanovišti, třeba na atletickém stadionu nebo na stolním tenise, a tam se naopak zase nedělo nic,“ dodává.

Paralympiáda jako výlet do historie protetiky

Technici se na hrách kromě běžných závad ale setkali i s poněkud kuriózními typy oprav.

„Občas jsem měl pocit, že jsem se dostal do historie našeho oboru,“ popisuje český technik situace, kdy poskytoval servis sportovcům ze zemí, kde nemají prakticky žádnou ortotickou a protetickou péči.

Do rukou se mu tak dostaly i řadu let staré pomůcky, které připomínaly protetický středověk.

„Dostal jsem několikrát na stůl ortézu, která vypadala jako kus šrotu pospojovaný koženými pásky, ze kterých se sypali brouci,“ třese se ještě teď odporem Jan Šnytr.

Sportovcům, kteří doma nemají dostatečnou protetickou péči, firma Ottobock na paralympiádě poskytuje zdarma nejen servis, ale i nové díly, nebo dokonce celé pomůcky – od chodidla přes spojovací adaptéry až po lůžko, které si klient nasadí přímo na tělo.

Čtěte také

autoři: vlk , and , vok
Spustit audio