Oprava vyhořelé chaty Libušín se odkládá, jedna z firem se v soutěži odvolala

16. březen 2016

Oprava historické chaty Libušín na Pustevnách nezačne podle plánu letos na jaře. Jedna z firem, která o zakázku měla zájem, se ve výběrovém řízení na poslední chvíli odvolala. Podle ředitele Valašského muzea kvůli nedodržení lhůt soutěže už nestihnou vytěžit potřebné dřevo v zimě a oprava chaty možná začne až v příštím roce.

„Od rozhodnutí o námitce běží další lhůta, která nás v této chvíli posouvá už do měsíce dubna, a ten uchazeč má ještě možnost dát odvolání na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže,“ potvrdil ředitel Valašského muzea v přírodě Jindřich Ondruš.

„A protože nebude vykácené dřevo, tak samozřejmě se to bude celé posouvat. V krajním případě v podstatě až na další stavební sezonu, což je až příští rok,“ dodal Ondruš.

Historicky cennou památku od slovenského architekta Dušana Jurkoviče zničil požár 3. března před dvěma lety. Policie následně obvinila 50letého muže z Karvinska. Zanedbal údajně rekonstrukci komína budovy.

Rekonstrukce historické chaty bude stát zhruba sedmdesát milionů korun. Na opravu Libušína přispívali také lidé ve veřejné sbírce, kterou organizovalo Valašské muzeum a Český rozhlas. Sbírka vynesla přes deset milionů korun. Dřevo na stavbu pak chtějí darovat Lesy ČR, financování obnovy odsouhlasilo i ministerstvo kultury.

Libušín - Pustevny
autoři: ČRo , rv
Spustit audio