Oprava popraskané D35 na Olomoucku začala. Na objížďce se tvoří kolony

21. červen 2021, aktualizováno

Silničáři v pondělí začali opravovat poškozenou dálnici D35 na Olomoucku. Betonový povrch tam popraskal v sobotu kvůli horkému počasí. Následně na místě havarovalo pět aut, lehce se zranilo deset lidí. Na objízdné trase a v okolí se tvoří kolony, řidiči se proto musí připravit na komplikace.

Nehoda na D35 z pondělního dopoledne

V pondělí dopoledne navíc došlo k další nehodě před nájezdem na objížďku. Krátce před desátou hodinou řidič vozidla Volkswagen Passat na 279. kilometru dálnice ve směru na Ostravu narazil do nákladního vozidla před sebou. Po nárazu se osobní vozidlo otočilo na střechu. Při nehodě nebyl naštěstí nikdo zraněn. Dechová zkouška u obou řidičů byla negativní. Úsek od nájezdu Olomouc-Holice byl uzavřen do13. hodiny, nyní už je místo průjezdné.

Nehoda na D35 z pondělního dopoledne

V neděli stav dálnice prověřovali technici z Ředitelství silnic a dálnici s firmou, která bude úsek opravovat. U silnic z betonu oprava obvykle trvá déle než u asfaltových úseků. Práce by na D35 mohly být hotové do konce pracovního týdne, říká mluvčí ŘSD Jan Rýdl. „Nejdřív je potřeba vybourat, zaříznout a zajistit podkladní vrstvy. Potom musíme položit nový beton. Díky tomu, že na něj používáme moderní recepturu, tak to vytvrdnutí nebude dlouhé,“ uvedl Rýdl.

Sobotní nehoda na D35

Před objízdnou trasou vedoucí po nedaleké silnici se tvoří několikakilometrové kolony. Doprava kolabuje také v Přerově, přes který se dnes zřejmě hodně řidičů kvůli uzavřené dálnici rozhodlo jet, aby se vyhnuli kolonám u Přáslavic a Velkého Újezdu. Oprava poškozené vozovky D35 začala dnes, úsek mezi Přáslavicemi a Velkým Újezdem by měl být zprovozněn ve čtvrtek.

Sobotní nehoda na D35

V neděli krátce před 18. hodinou navíc došlo ve směru jízdy od Přáslavic k dálnici D35 k další vážné dopravní nehodě. Nákladní vůz s přívěsem se podle prvotních informací policie otáčel v zatáčce přes dvojitou plnou čáru. Při manévru si nevšiml projíždějícího motorkáře, který narazil do zadního kola návěsu. Šedesátiletý motorkář přes veškerou snahu záchranářů nakonec svým zraněním, při převozu do nemocnice, podlehl.

Nedělní nehoda na D35

Během pondělka byla nejhorší dopravní situace u Velkého Újezdu, kde se před odbočkou na objízdnou trasu podle informací Ředitelství silnic a dálnic vytvořila ve směru od Ostravy zhruba tříkilometrová kolona. Řidiči musí počítat se zhruba čtyřicetiminutovým zdržením. Ve směru od Olomouce je u Přáslavic také přibližně tříkilometrová kolona, auta pomalu popojíždějí směrem k objížďce.

Oprava dálnice D35 výrazně zkomplikovala dopravní situaci také na sousedním Přerovsku. Automobily ráno zahltily Přerov, kde se tvoří dlouhé kolony vozidel. Místní jsou na dopravní komplikace kvůli chybějící dálnici D1 zvyklí, dnešní dopravní situace se ale podle komentářů na sociálních sítích zcela vymyká obvyklému stavu.

Na zastávkách MHD v Přerově od rána postávají hloučky lidí, jelikož autobusové spoje mají podle hlášení dispečera kvůli kolonám v ulicích města až 60 minut zpoždění. V dlouhých kolonách stáli lidé také na hlavním silničním tahu ve směru z Olomouce do Přerova, a to již od Krčmaně. Zoufalí řidiči se snažili hledat objízdné trasy přes okolní obce, aby se dostali ze sevření pomalu jedoucí kolony," řekla řidička, která dnes ráno cestovala z Přerova do Olomouce.

Sobotní nehoda na D35

Vozovka na dálnici D35 mezi Přáslavicemi a Velkým Újezdem ve směru na Ostravu praskla v sobotu odpoledne, příčinou zřejmě byly vysoké teploty. Kvůli zvlněné vozovce tam poté havarovala čtyři osobní auta a nákladní vůz, při nehodách utrpělo deset lidí lehčí zranění. Záchranáři zraněné ošetřili a některé převezli do nemocnice. Dálnice poté byla uzavřena v obou směrech, jelikož vozovka byla poškozena i v jízdním pásu na Olomouc. Objízdná trasa vede přes obce Přáslavice, Kocourovec a Daskabát.

Mluvčí ŘSD Jan Rýdl v neděli uvedl, že oprava dálnice bude zahájena dnes pomocí rychletuhnoucí směsi betonu. Pokud půjde vše podle plánu, měla by být dálnice D35 v tomto úseku v obou směrech zprovozněna ve čtvrtek. Vozovka podle něj praskla na 22 let starém úseku dálnice D35, která má betonový základ. Hlavní roli podle Rýdla sehrály vysoké teploty. Odborníci po sobotním zvlnění povrchu dálnice preventivně zkontrolovali celý úsek a v levém jízdním pruhu odhalili ještě jedno rizikové místo, které bude také opraveno. Tato oprava má být dokončena v pátek a nevyžádá si velké dopravní omezení.

autoři: bas , Martin Dostál , jas | zdroj: ČTK
Spustit audio