Oprašte kolo po zimě! Největší seriál závodů na horských kolech začíná

22. duben 2015

Už 16. sezonu rozjíždí Kolo pro život, nejstarší a největší seriál horských kol u nás. Mezi dubnem a říjnem se koná šestnáct závodů. Celý podnik odstartuje 25. dubna v Dobřichovicích u Prahy, posledním závodem bude 3. října Vysočina Arena Tour v Novém Městě na Moravě. Oficiální tváří je letos olympijský šampion z Londýna Jaroslav Kulhavý, jet chce i slavný gólman Petr Čech nebo olympijská šampionka v rychlobruslení Martina Sáblíková.

„Co Čech, to cyklista“ je heslo, které rok co rok potvrzuje nejpopulárnější amatérský závod na horských kolech u nás. Organizátoři loni nalákali více než dvaadvacet tisíc lidí na start, letos očekávají účast ještě vyšší.

Baví se celá rodina

Proč je soutěž tak oblíbená? Někdy sport rodiny rozděluje, jindy je naopak spojuje. Kolo pro život je ten druhý případ. Závody jsou určené prakticky všem, kdo vlastní a mají rádi horské kolo. Celá rodina může pohromadě strávit krásný den nebo rovnou celý víkend. Staří, mladí, to je jedno - všichni se mohou zúčastnit. Dokonce se nezapomíná ani na ty úplně nejmenší, co zatím vesele „drandí“ na odrážedlech.

Nemusíte být jednoduše bůhví jaký profík, i sváteční jezdec si může zasportovat spolu s rodinou a přáteli. Na každém závodě je připraven program nejen pro závodníky, ale i pro celou rodinu. Právě to oceňuje na soutěži i jeden z nejoblíbenějších českých sportovců Petr Čech, který se stal spolumajitelem pořádající společnosti a ambasadorem seriálu.

Fotbalová reprezentace, Petr Čech

Na kolo možná sedne i Čech, Kulhavý nebo Sáblíková

Seriál se letos pojede pod hlavičkou společnosti fotbalového brankáře Petra Čecha, který se možná objeví na startu v některém ze závodů. „Jeden nebo dva závody bych také letos rád aktivně jel," řekl gólman Chelsea a reprezentace.

Pro úvodní závod Trans Brdy figuruje ve startovní listině i tvář letošního ročníku český biker a olympijský vítěz v cross country Jaroslav Kulhavý. „Stoprocentně se tam objevím, ale zatím nelze říci, zda budu na startu. Hned druhý den je závod v Rakousku a my potřebujeme sbírat body před olympiádou. Je to však asi nejlépe obsazený závod, kde budou například i Kristián Hynek a Matouš Ulman. Takže na startu chci být,“ uvedl Kulhavý.


Je důležité, aby se lidé hýbali. Na jakékoliv úrovni.

Olympijská šampionka v rychlobruslení Martina Sáblíková chce jet startů hned několik, pokud ovšem tréninkový plán dovolí: „Buď pojedu, nebo se alespoň ukážu, protože bych chtěla podpořit lidi, kteří Kolo pro život jezdí. Od těch malých až po ty starší. Je důležité, aby se lidé hýbali na jakékoliv úrovni.“

Vyberte si trasu, na kterou se cítíte

Trasy jsou připravené pro všechny typy jezdců, včetně speciálního seriálu pro malé děti. Nechybí tedy závod Junior Trophy, na který se přihlašuje stále více dětí. Jeho tváří je opět učitel jízdy na kole Josef Dressler, mistr světa v cyklotrialu. Své síly poměřují děti na odrážedlech, děti do 5 let, dále kluci a holky 6 až 7 let, 8 až 9, 10 až 11 a 12 až 13 let.

Závody budou i letos rozdělené podle náročnosti a délky do čtyř kategorií - A, B, C a D. Pro zkušené závodníky jsou určeny závodní trasy A, dlouhé přibližně sto patnáct kilometrů, B jsou tradiční padesátky a C mají asi třicet pět kilometrů. Na trase C soupeří i mládež ve věku 14 až 16 let v kategorii Kadeti.


Trasy jsou připravené pro všechny typy jezdců, včetně speciálního seriálu pro malé děti. Závody budou i letos rozdělené podle náročnosti a délky do čtyř kategorií.

Pokračuje i stále oblíbenější trasa D – Fitness jízda na patnáct až dvacet kilometrů pro začátečníky a rodinné týmy. Právě „Déčko“ prošlo v přípravném období nejdůkladnější revizí a úpravami, aby se jeho trasy nekřížily s bikery z hlavních tratí a účastníci se cítili maximálně bezpečně.

Právě bezpečnost a bezchybný servis pro závodníky i jejich doprovod staví pořadatelé na přední místo. Letos slibují mnoho novinek, kterými chtějí soutěž vylepšit a zjednodušit, včetně bohatého doprovodného programu pro děti i dospělé. Vezměte tedy kola a své blízké a na vlastní kůži zažijte, jak se dá skvěle propojit sport s parádní zábavou!

Spustit audio