Opoziční politici v Olomouckém kraji chtějí hlasovat o důvěře obviněnému Rozbořilovi

19. říjen 2015

Opozice na olomouckém hejtmanství žádá svolání mimořádného zastupitelstva. TOP 09 a STAN vzkázaly, že chtějí hlasovat o důvěře hejtmanovi Jiřímu Rozbořilovi z ČSSD obviněnému z podplácení. Dnes situaci řešil krajský výbor KSČM, která společně s ČSSD hejtmanství vládne.

Komunisté se na dnešním jednání dohodli, že o celé věci budou dále jednat s koaličními partnery, tedy s ČSSD. Podle krajského předsedy KSČM vyzvou sociální demokracii ke společné schůzce 26. října, na které by mělo padnout rozhodnutí, zda hejtmana Jiřího Rozbořila ve funkci podpoří, nebo ne.

„Presumpce viny je v politice zvykem už odedávna. Byť je z hlediska práva nevinný, dobrým signálem by bylo, kdyby pan hejtman zvážil svůj odchod a také tak učinil,“ uvedl předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik.

Komunisté mají v olomouckém krajském zastupitelstvu druhý nejvyšší počet hlasů. Pokud by Rozbořilovi podporu nevyjádřili, musel by hejtman spoléhat na hlasy opozice.

Jiří Rozbořil, který s obviněním z podplácení nesouhlasí a podal proti němu stížnost, na svůj post rezignovat nehodlá. Odmítl to i po páteční schůzce s předsedou ČSSD a premiérem Bohuslavem Sobotkou.

Ten v ranním vysílání ČRo řekl, že na rezignaci Rozbořila stále trvá. Za svým postojem si Sobotka stojí i přesto, že hejtman získal podporu krajského výboru ČSSD.


Olomoucká kauza se zřejmě týká ovlivňování některých trestních věcí a úniků informací ze spisů, což podle detektivů negativně dopadlo na vyšetření případů. Dotknout se to mohlo údajných machinací v extraligovém hokejovém klubu HC Olomouc, financování jednoho z regionálních akvaparků či výstavby jezdeckého areálu v Olomouci-Lazcích.

"To, že někdo odstoupí z veřejné funkce, ještě neznamená, že prohlásí, že je vinen. Ale myslím si, že vysoké veřejné funkce by neměly být zatěžovány tím, že jejich představitelé jsou trestně stíháni. A naopak to, že odstoupí z veřejné funkce by jim mělo umožnit, aby se v klidu mohli obhájit," uvedl premiér.

Policie olomouckého hejtmana obvinila z podplácení v takzvané olomoucké korupční kauze. Ten obvinění popírá a podal proti němu stížnost. Vedle Rozbořila čelí obvinění také náměstek ředitele olomoucké krajské policie Karel Kadlec, šéf tamní hospodářské kriminální policie Radek Petrůj a vlivný olomoucký podnikatel Ivan Kyselý, blízký přítel bývalého ministra vnitra Ivana Langera.

autor: tas
Spustit audio