Opozice fatálně selhává, z Milionu chvilek se může stát politická strana, myslí si Havlík

12. prosinec 2019

Inciativa Milion chvilek pro demokracii vyráží s protesty proti premiérovi Andreji Babišovi (ANO) z Prahy do regionů. Reaguje tak na obnovení trestního stíhání premiéra a audit Evropské komise konstatující jeho střet zájmů. Jaký vliv mají protesty Milionu chvilek na atmosféru ve společnosti?

„Myslím, že je to dokonce ozdravné a těší mě, že se toho chopili mladí lidé, kteří podle mě nejsou nikým navigováni nebo řízeni,“ říká jeden ze zakladatelů Občanského fóra a později ODS Petr Havlík.

Čtěte také

Střet zájmů Andreje Babiše je prý dán už jen koncentrací moci politické, ekonomické a mediální. „Jsme svědky oligarchizace politiky, která se začíná podobat spíše východním despociím než civilizované správě věcí veřejných obvyklé v západním světě,“ upozorňuje.

„Fenomén Babiš nemá s normální politikou nic společného, my jsme pro něj zaměstnanci jeho firmy. Je představitel antipolitiky – politika je pro něj jen pokračování byznysu jinými prostředky,“ zdůrazňuje bývalý politik a dnes podnikatel.

Nepřipadá mi, že by na akce (Milionu chvilek pro demokracii) chodili slabomyslní lidé neschopní si dozdrojovat fakta. Je to spíše naopak.
Petr Havlík

Havlík se domnívá, že kdyby v hnutí ANO fungovaly demokratické mechanismy jako v normální politické straně, tak by člověk s tak obřími problémy odstoupil: „Nedávno jsme to zažili na Slovensku, kde premiéra Roberta Fica nahradil Peter Pellegrini a nic se nedělo.“

Zároveň kritizuje opozici, která podle něj fatálně selhává – už dávno prý měla vytvořit funkční blok a shodnout se na lídrovi. Nevylučuje proto, že by se energie kolem Milionu chvilek mohla transformovat do politické strany, která by suplovala chybějící opozici.

ODS měla jít do vlády

„Je to možné, ale nevidím to jako reálné. Lidé, kteří přišli na Letnou, mají společnou jedinou věc, a to je antibabiš. A pokud jde o pozitivní program, tak se nedohodnou ani ty menší strany,“ reaguje publicista Jiří Chýla.

Na demonstracích se opakuje trestní stíhání, spolupráce s StB, střet zájmů. Podle mě mají demonstranti jasnou představu, kde je zlo, a o fakta se nezajímají.
Jiří Chýla

Čtěte také

Podle něj je v pořádku, že se lidé scházejí, na demonstracích mu ale chybí zájem o fakta. „Jen v České republice a na Slovensku zahrnuje trestní stíhání i přípravnou etapu. To nikde ve světě není – všude jinde začíná až obžalobou státního zástupce u soudu,“ tvrdí.

Podle Chýly by měli představitelé Milionu chvilek pro demokracii více diskutovat – a ne dávat premiérovi ultimáta. „Když mu řeknete, že je zločinec, tak o čem by s vámi debatoval? Kdyby opravdu chtěli diskutovat, tak nemůžou dávat ultimáta. To je absurdní,“ míní.

V koncentraci moci v rukou Andreje Babiše nevidí nebezpečí – chybu prý po volbách udělal šéf opoziční ODS Petr Fiala, když s hnutím ANO nešel do vlády. „To on měl dát Babišovi ultimátum a říct: ‚Čapí hnízdo mě nezajímá, ale budu ministr zahraničí a všechno budeme dělat spolu.‘“

autoři: Veronika Sedláčková , ert
Spustit audio

Související