Opel Handy Cyklo Maraton chce ukázat, že i s handicapem se dá žít, říká Heřman Volf

17. červenec 2014

Opel Handy Cyklo Maraton 2014, to je už druhý ročník závodu handicapovaných, který zanedlouho projede napříč Českem a Slovenskem. „Jde o závod z Prahy do Prahy přes Košice, celkem má 2222 kilometrů, přičemž časový limit k jeho ujetí je 111 hodin,“ upozorňuje v rozhovoru s Vladimírem Krocem handicapovaný cyklodobrodruh Heřman Volf.

V každém týmu, který se závodu zúčastní, je alespoň jeden člověk s handicapem. „Letos organizujeme už druhý ročník. Týmy se nám hlásily samy, ohlasy z loňského roku totiž byly ohromné,“ pochvaluje si Heřman Volf.

Čtěte také

Opel Handy Cyklo Maraton 2014 hromadně startuje 30. července v 8.00 na pražském Staroměstském náměstí. „Druhý – ostrý – start, kdy už týmy budou vyjíždět intervalově po pěti minutách, bude na Letné. Týmy budou moci využít i tunel Blanka,“ popisuje Heřman Volf.


Osmi-, čtyř- nebo dokonce dvoučlenné týmy pojedou čtyři dny a čtyři noci nonstop napříč Českou a Slovenskou republikou. Průjezdními body se stanou rehabilitační ústavy, spinální jednotky, speciální centra a podobně. Jejich úkolem je podle GPS souřadnic jednotlivé průjezdní body vyhledat, zvolit si k nim vlastní trasu a následně na místě do cyklo-pasu potvrdit projetí razítkem.

Mezi handicapovanými, kteří se závodu zúčastní, nejsou jen lidé na handbicích. „Závodit budou nevidomí, neslyšící, amputáři i lidé na vozících. Nepovažujeme to ani tak za závod jako spíš za pouť lidí dobré vůle. Chce ukázat, že společně dokážeme spoustu věcí.“

Každý tým je zároveň patronem některého konkrétního člověka těsně po úrazu nebo těžké nemoci. „Naše občanské sdružení pro tyto lidi nakonec pořádá zážitkový víkend, během nějž jim ukazujeme, že i s handicapem se dá žít, když máte kolem sebe dobré lidi,“ říká Heřman Volf.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte buď kliknutím na odkaz přímo v tomto článku, nebo v našem audioarchivu.

autor: als
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.