Opatření jsou likvidační, zlobí se restauratéři. Nelíbí se ani zástupcům českého fotbalu

Jaké náhrady chystá vláda pro odvětví, na která dopadnou nová protiepidemická opatření? Vypořádají se základní školy se střídáním prezenční a distanční výuky? Nakolik se mění pravidla pro ošetřovné? A jak výrazný zásah představuje balíček vládních krizových opatření pro sportovce, restaurace nebo obchody? Poslechněte si celý speciál Radiožurnálu a Plusu.

Hosty speciálu Radiožurnálu a Plusu byli:

  • Karel Havlíček, ministr průmyslu a obchodu (za ANO)
  • Jana Maláčová, ministryně práce a sociálních věcí (za ČSSD)
  • Jaroslav Jirásko, viceprezident AŘZŠ ČR a ředitel ZŠ K. V. Raise v Lázních Bělohrad
  • Dušan Svoboda, předseda Ligové fotbalové asociace
  • Luboš Kastner, zástupce restauratérů z Asociace malých a středních podniků a garant projektu Moje restaurace
  • Tomáš Prouza, prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu
  • Martin Glaser, ředitel Národního divadla Brno

Havlíček: V kultuře a sportu podpoříme i podnikatele

Jaké náhrady chystá vláda pro odvětví, na která dopadnou nová protiepidemická opatření? „Během 14 dnů spustíme podpůrný program pro podnikatele v kultuře ve výši 750 milionů korun, v oblasti sportu půjde o půl miliardy. Podpůrný program chystáme i pro segment zájezdových dopravců, kde bude alokována jedna miliarda korun,“ vypočítává ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček. „Zároveň pokračuje program Antivirus a chystáme i program pro restaurace a hotely.“

Nová protiepidemická opatření vlády v boji proti covid-19 budou platit od 12. do 25. října

V oblasti kultury chce ministerstvo podpořit zejména majitele provozoven, tedy klubů a divadel, ale také třeba organizátory nejrůznějších festivalů. Na podporu v oblasti sportu zatím dosáhly pouze neziskovky, nově ji ministr Havlíček slibuje i podnikatelům, kteří přijdou kvůli opatřením o své příjmy.

Zásadní výpadek příjmů zasáhne také zájezdové dopravce, kteří se mohou dostat do situace, že nebudou mít z čeho splácet například leasing na zakoupené autobusy. „Pro ty chystáme takzvané sedačkovné, tedy příspěvek na konkrétní sedačku,“ doplňuje ministr.

Maláčová: Ošetřovné zatím zůstává 60 %

Ministryně práce a sociálních věcí Jan Maláčová

Spolu s částečným uzavíráním škol a přechodem na distanční výuku vláda na mimořádném zasedání schválila také úpravu ošetřovného. Místo dosavadních devíti dnů by ho mohli rodiče nebo pečující osoby dostávat po celou dobu, kdy děti nemohly do školy. Finanční podporu dostanou také ti, kteří se kvůli uzavření stacionářů nebo karanténě musejí starat o seniory a postižené blízké bez ohledu na jejich věk.

„Ošetřovné zatím zůstává 60 %. Krizové ošetřovné chceme mít připravené pro případ, že by došlo k úplnému uzavření škol,“ vysvětluje ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová. Její úřad zároveň chce podpořit rodiče dětí, které skončily v karanténě, nebo dětí starších deseti let s nějakým typem postižení. Rodiče dětí na druhém stupni ZŠ s nařízenou střídavou výukou ovšem na ošetřovné nárok mít nebudou.

Školy: Střídavá výuka bude náročná

Úplné uzavření druhých stupňů je pro nás ta nejhorší varianta, navrhované kompromisní řešení vítáme, komentuje vládní opatření Jaroslav Jirásko, prezident Asociace ředitelů ZŠ s tím, že většina škol se rozhodla pro střídání docházky celých ročníků. Do školy tedy budou chodit jeden týden například žáci šestého a sedmého ročníku, další týden osmáci a deváťáci. Provoz školních jídelen ani školních družin se nemění, samozřejmě platí povinnost dodržovat platná hygienická opatření.

Čtěte také

Fotbal: Ztráty už jsou enormní

Na utkáních profesionální fotbalové ligy, kde jsou oba aktéři otestováni 72 hodin před zápasem, riziko vzniku ohniska nákazy nehrozí, zlobí se kvůli novým opatřením Dušan Svoboda, předseda Ligové fotbalové asociace. „Je to komplikace nejen ekonomická, ale i z hlediska sportovní úrovně. Hráči, pokud nemají zápasové zatížení, tak se to na jejich výsledcích projevuje,“ dodává.

Restaurace: Mít otevřeno teď nedává ekonomický smysl

Protiepidemická opatření se dotknou i restaurací. Ty nově musí zavírat nejpozději ve 20 hodin, u jednoho stolu smí sedět maximálně čtyři lidé. Provozovatelé také musí vypnout wi-fi připojení. Většina majitelů restaurací se tak dostává do situace, kdy se jim podnik nevyplatí otevřít.

Je to jako říct vlekařům, že můžou provozovat vleky jen v létě. 
Luboš Kastner, zástupce restauratérů

„Byli jsme schopní dodržovat všechna hygienická opatření. Podle dat jsme stejně rizikoví jako například práce v IT nebo práce ve skladu, nebyli jsme zdrojem nákazy. Osmá hodina je po sedmi měsících pro některé likvidační opatření,“ shrnuje Luboš Kastner, zástupce restauratérů z Asociace malých a středních podniků, s tím, že víc než 60 procent tržeb v restauracích pochází z provozu ve večerních hodinách.

autoři: Tomáš Pavlíček , and
Spustit audio

Související