Opakovaných nákaz koronavirem přibývá. Další nárůst bude vysoký, varují odborníci

18. leden 2022

Podíl reinfekcí covidem-19 sílí. Neděje se to poprvé, ale opakovaných nákaz koronavirem je teď výrazně víc než v předchozích vlnách. Šéf Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek upozorňuje, že omikron umí prolamovat už vytvořenou imunitu po prodělaném onemocnění. I proto může být nadcházející šestá vlna v mnohém jiná než ty předcházející. Hostem Experimentu je šéfka Státního zdravotního ústavu Barbora Macková.

Jak vlastně definujeme reinfekci? Záleží na nějakém konkrétním časovém období, kdy se člověk nakazí opakovaně?

Ano, definujeme reinfekci v souladu s aktuálně platnou evropskou definicí, která za reinfekci považuje opakované potvrzené symptomatické onemocnění, kdy mezi první a druhou epizodou tohoto onemocnění uběhlo 60 dní nebo více.

Ministerstvo zdravotnictví reinfekce ve statistikách uvádí zvlášť a reportuje takzvané podezření na opakovanou infekci. To je tedy v praxi totéž jako reinfekce, nebo se oba pojmy nějak liší?

Státní zdravotní ústav jako reinfekci hodnotí pouze opakovanou nákazu covidem s příznaky. Bez příznaků nikoliv. Proč tomu tak je?

Protože takto zní definice reinfekce. Definice reinfekce je mezinárodně stejná pro nás pro všechny. Abychom mohli mluvit opravdu o infekci, nikoliv o podezření na opakované onemocnění, musí hodnocení vycházet z celé definice, to znamená včetně posouzení klinického stavu.

Případy reinfekcí budou přibývat

Z vašeho pohledu a z pohledu statistiky, jak rychlým tempem teď počet reinfekcí stoupá?

Vzhledem k aktuální epidemiologické situaci je nasnadě, že dochází a bude docházet k dalšímu nárůstu reinfekcí. I vzhledem k tomu, že tady máme jinou variantu viru, než jsme měli.

Máte konkrétní data nebo konkrétní výhled pro následující týdny?

To nedokážu odhadnout, ale vzhledem k tomu, že varianta omikron se chová klinicky jinak, a tak dochází i k prolomení imunity, to znamená, že může dojít k infekci i po předchozí nákaze deltou. Dá se proto předpokládat, že nárůst bude vysoký.

Spustit audio

Související