Ondřej Neff: Kdyby došlo k blackoutu, na baterie nesázejte

26. únor 2014

Jak by se blackout projevil třeba v rozhlasovém vysílání? Také to jste mohli slyšet v prvních sekundách vysílání Hosta Radiožurnálu. Moderátorka Lucie Výborná se na možné výpadky elektrické energie ptala spisovatele Ondřeje Neffa.

„Prahu postihl blackout před třemi lety. V Záběhlicích tehdy hořela elektrocentrála,“ připomíná Ondřej Neff a v této souvislosti upozorňuje, že tématem výpadku elektřiny se zabývají nejen spisovatelé nebo filmaři, ale také specialisté na krizové řízení a záchranáři.

S jedním z nich se během vysílání spojila moderátorka Lucie Výborná, a to v souvislosti se cvičením záchranářů, kteří se připravují na možnost blackoutu. Jaroslav Pejčoch, který zoceluje informační systémy proti výpadkům elektřiny, posluchačům vysvětlil, do jaké míry je Praha připravená na život bez elektrické energie.

Čtěte také

Ondřej Neff v románu Tma popsal, co by se stalo, kdyby přestala fungovat elektřina jako technický prvek. „Nenastartovali byste auto, nešly by hodinky,“ přibližuje. Kdybychom se ocitli v podobné situaci, nejspíš by se naše civilizace vrátila do středověku. „Byl by nedostatek potravin a také peněz, protože všude platíme kartou a hotovost si vybíráme z bankomatu,“ pokračuje.

Jak Ondřej Neff vzpomíná na zásahy elektrikářů během povodní v roce 2002? Proč má rád snímek Stanleyho Kubricka 2001: Vesmírná odysea? A z jakého důvodu o sobě tvrdí, že je optimista? Nejen to si můžete kdykoliv připomenout.

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.