Ondřej Konrád: Nepřípadně oprášené heslo

22. leden 2023

"Platí-li, že s ‘komunisty se nemluví,‘ prohráli de facto všichni hlasatelé onoho hesla." Napsal po prvém kole zápolení o prezidentský post respektovaný komentátor deníku patřícího do portfolia svěřenského fondu jednoho z finalistů volby.

Čtěte také

A o pár řádek dál glosa pokračovala: "Pokud to někdo myslí s bojem proti komunismu vážně, ba džihádisticky, měl by to dovést k důslednosti. Třeba tak, že ve druhém kole volit nebude." Od čehož, dodejme, si ovšem podle drtivé většiny politických pozorovatelů onen finalista slibuje šanci na konečné vítězství.

Tedy když ke druhému kolu nepřijde dostatek zklamaných voličů kandidátů bez minulosti v KSČ. A autor glosy závěrem konstatuje, že „heslovitý antikomunismus v Česku skončil.“  

Děsivý vzestup 

K tomu však třeba podotknout, že karlínský koncert předních rockových skupin pod názvem „S komunisty se nemluví“ byl v listopadu 2003 reakcí na mimořádný a pro leckoho děsivý vzestup polistopadové KSČM, která rok předtím získala ve sněmovních volbách osmnáct a půl procenta, a tedy jednačtyřicet mandátů.

Čtěte také

A nedlouho poté přispěla zřejmě po nějakých utajených slibech ke zvolení prezidenta Klause, který to pak ocenil pozváním neostalinského předsedy KSČM Grebeníčka do Lán. Ostře kontrastujícím s tím, jak důsledně jeho předchůdce Havel polistopadové komunisty ignoroval.

Ti ovšem, značně povzbuzeni, ucítili příležitost podílet se v poměrně blízké budoucnosti na moci a nadále odmítali výzvy vzdát se slova komunismus v názvu, natož se konečně rázněji distancovat od totalitní KSČ. Tady by tedy nálepka džihádismu docela seděla. 

Nepravděpodobný Fénix

Takže heslo „s komunisty se nemluví“ se prostě před dvaceti roky vztahovalo čistě na ty tehdejší s náhle narostlými rameny. Které ostatně později šéf ČSSD Paroubek přiblížit k moci otevřeně hodlal. Byť by si asi netroufl pozvat je do vlády. A konec konců, i značně už oslabená KSČM byla víc než užitečná ještě minulému kabinetu dohodou o toleranci a závazkem nevyvolat hlasování o nedůvěře.

Ondřej Konrád, moderátor a komentátor Českého rozhlasu Plus

Že jsou dnes komunisté mimo sněmovnu a comeback se jeví spíš nepravděpodobný, je věc jiná. Kdyby ale k němu, a dokonce k opětovnému vzmachu KSČM přece došlo, povstalo by znovu i heslo s ´komunisty se nemluví´ jako bájný pták Fénix z popela. I když zní momentálně vyčichle. A čert ví, proč ho vůbec autor oné glosy tak nepřípadně nebo spíš nepřesně oprášil.  

Autor je komentátor Českého rozhlasu

Spustit audio

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.