Ondřej Benešík: Varianta, že by Velká Británie stáhla vystoupení z EU, není vyloučená

Země, která je jednou nohou z Evropské unie venku, by v ní měla setrvat co nejkratší dobu. Takový je názor předsedy poslaneckého výboru pro evropské záležitosti Ondřeje Benešíka z KDU-ČSL, který zároveň nevylučuje možnost, že by Británie vypsala nové referendum o brexitu.

„Byl bych pro to, aby země, která odchází, měla co nejmenší možnosti ovlivňovat strategická rozhodnutí, potencionálně svého partnera, ale v některých oblastech možná i konkurenta,“ vysvětluje.

Čtěte takéBrexit se znovu posouvá, tentokrát na konec října. Britové se ale musí zúčastnit eurovoleb

Velká chyba podle něj byla, že se britská premiérka Theresa Mayová snažila sjednotit a získat podporu uvnitř vlastní strany, a nesnažila se ji získat napříč politickým spektrem.

Velká Británie nyní musí uspořádat volby do Evropského parlamentu. Pokud by k nim nedošlo, nastal by brexit bez dohody 1. června. Volby se podle Benešíka dají stihnout, důležité ale je, co by se stalo po nich.

Jedna z možností také je, že by Velká Británie vzala žádost o odchod z Evropské unie zpět. Ta je sice málo pravděpodobné, ale v politice je podle Benešíka možné všechno.

Premiérka Mayová získala čas. Je otázkou, zda ho využije, nebo promarní.
Ondřej Benešík

„Všechny scénáře mají své nedostatky, z dlouhodobého hlediska by to bylo pozitivní, v krátkodobém a střednědobém horizontu by to ale uškodilo už tak pošramocené pověsti britské politické scény,“ říká s tím, že otázka je, jaké politické ovoce by přeneslo vypsání nového referenda.

„Pokud by bylo upřesňující, tak si myslím, že by to politicky bylo v pořádku,“ uzavírá s tím, že jeden z možných scénářů nakonec je, že by Velká Británie stáhla své vystoupení z Evropské unie.

autoři: Tomáš Pancíř , prh
Spustit audio