ÖMV chce koupit podíl v chorvatské státní ropné společnosti INA

10. červenec 2008
Vysílání v Chorvatsku 2009

Rakouská ropná a plynárenská skupina ÖMV chce koupit 26procentní podíl v chorvatské státní ropné společnosti INA. Chorvatské obchody budou mít omezenou otvírací dobu. V Dubrovníku je od úterý otevřená velká výstava grafik Pabla Picassa.

Rakouská ropná a plynárenská skupina ÖMV chce koupit 26procentní podíl v chorvatské státní ropné společnosti INA. Chorvatské vládě firma poslala dopis, ve kterém vyjádřila svůj zájem zůčastnit se budoucí privatizace.

Ale 25 procent podílu v INA už patří maďarské ropné společnosti MOL. Ta se převzetí ÖMV snaží bránit a sama vyjednává o navýšení svého podílu v chorvatské firmě.

Obchody u Jadranu budou o nedělích zavřené

Chorvatské obchody budou mít omezenou otvírací dobu. Vláda chce, aby v neděli byly zavřené, s výjimkou léta a prosince. I v tuto dobu by ale obchody měly otevřeno kratší dobu - pouze od 7 do 14 hodin. Zákon by mohl platit od ledna 2009.

Šestnáct milionů kun - přesně tolik řidiči za uplynulý víkend včetně pátku zaplatili na mýtném na chorvatských cestách. Správa chorvatských dálnice tento víkend čeká ještě silnější provoz.

Dubrovník představuje Pabla Picassa

V Dubrovníku je od úterý otevřená velká výstava grafik Pabla Picassa. Najdete ji v Umělecké galerii. Její ředitel si ale před novináři posteskl, že i když je to výstava, která může být jednou z nejvíce navštěvovaných v zemi, ministerstvo kultury ji patřičně nepodpořilo.

Místo požadovaných 150 tisíc kun coby podporu organizace výstavy rezort kultury poslal pouze 15 tisíc. To galerie odmítla a peníze poslala zpátky. Výstava nabízí celkem 134 děl Pabla Picassa z let 1930 až 1972.

Kurzy měn

Jestli půjdete měnit peníze, počítejte s tím, že za 100 českých korun můžete dostat takřka 30 kun a za euro kolem sedmi kun a 20 lip. Pro vaši představu, Privredna banka Zagreb dnes za 100 korun dávala 29 kun a 99 lip a za jedno euro 7 kun a 17 lip.

Pohonné hmoty

V národní síti čerpacích stanic INA, která patří k levnějším, dnes za litr naturalu 95 zaplatíme devět kun a 65 lip. Litr euronafty od tohoto týdne stojí devět kun a 93 lip.

Počasí na pátek 11. 7.

Bude slunečno a vedro. Vítr bude foukat slabý, na pobřeží to může být v noci a ráno mírná bura a vítr od severozápadu. Během dne se změní na slabý jižní a jihozápadní vítr. Noční teploty 20 a 25 stupňů, nejvyšší denní 30 až 35.

autor: blč
Spustit audio

Více z pořadu