Omiš nabídl tradiční festival bláznivého skákání do moře

22. srpen 2006
Vysílání v Chorvatsku 2009

Turisté, kteří v pondělí večer procházeli centrem dalmatského Omiše, byli překvapeni soutěží v co nebláznivějším skoku do moře. Dubrovník je destinací, kam míří stále víc prominentů. V Záhřebu se bude měnit název jednoho náměstí. Dosavadní Trg Francuske republike, Náměstí francouzské republiky, se stane náměstím Franja Tudžmana.

Turisté, kteří v pondělí večer procházeli centrem dalmatského Omiše, byli překvapeni soutěží v co nebláznivějším skoku do moře. Slobodná Dalmácie píše, že na přístavním molu akci sledovaly tisíce lidí. Skoky, které místní mládenci předváděli, nesly i všelijaká jména. Salto na Češku, Tarzan v důchodu, Bomba na hlavu obráceně.

Festival bláznivého skákání do moře je v Omiši už po 55. Takže je to tradiční součást letní sezony. Na starých kresbách jsou ale dokumentovány soutěže z dob, kdy v Omiši byli piráti. Ti soutěžili, kdo ve skoku bude nejodvážnější a vítěze odměňovali vínem.

Skákání z výšky do vody má tradici na celém Balkáně. Proslulý se tím stal starý most v Mostaru, ze kterého se po půl století každoročně skáká do ledové Neretvy z výšky 22 metrů.

Dubrovník je destinací, kam míří stále víc prominentů. Už jsme se zmiňovali o zpěvákovi U 2 Bono Voxovi, kterého vůbec nepoznal vrchní v jedné rybí restauraci. V Dubrovníku kotví se svou jachtou Seagull 1 a svůj pobyt tráví i pracovně. Malým letadlem totiž odletěl na filmový festival do Sarajeva, jehož je čestným hostem.

Frontman známé skupiny má totiž občanství Bosny a Hercegoviny a v Sarajevu oslavil Silvestra v roce 1993, kdy město bylo obleženo srbskými silami a těžce ostřelováno. Když šel po červeném koberci slavného festivalu, řekl, že Sarajevo miluje a má v něm plno přátel.

V Záhřebu se bude měnit název jednoho náměstí. Dosavadní Trg Francuske republike, Náměstí francouzské republiky, se stane náměstím Franja Tudžmana. To byl chorvatský nacionalistický vůdce a prezident, který stál u zrodu státu. O změně názvu náměstí v hlavním městě rozhodlo zastupitelstvo Záhřebu.

Zajímavý rekord se podařil jednomu řidiči skútru, když překonal na tomto plavidle více než 1000 kilometrů. Rekordman vyrazil minulý čtvrtek z města Poreč do Cavtatu a zpět. Celá cesta bude zapsána v Guinessově knize rekordů.

Ceny a kurzy

Ceny pohonných hmot jsou v Chorvatsku o něco vyšší než doma. V síti INA zaplatíte za litr Euro Supru 95 rovných 8 kuna. Euronafta stojí 7,60 kuna. U ostatních čerpacích stanic jsou pohonné hmoty dražší, benzín až o půl kuny.

Pokud potřebujete vyměnit peníze, Splitská banka vám za 100 českých korun dá 25,23 kuna a za 100 slovenských korun 18,85 kuna. Za jedno euro dostanete 7,20.

Doprava

Většina cest v Chorvatsku je zcela průjezdná bez jakéhokoliv většího zdržení. Delší kolony se mohou tvořit u cest, kde probíhají opravy. Na Jadranské magistrále se na některých úsecích vyskytují popadané kameny. Doporučujeme proto zvýšenou opatrnost.

Hraniční přechody: V Macejli je hlášen zvýšený provoz pro nákladní vozidla. Přechodně zvýšený provoz pro osobní vozidla je pak na všech hraničních přechodech v Istrii. Ostatní přechody jsou zcela průjezdné.

Trajekty: Všechny lodě plují podle řádu bez delšího čekání.

Počasí

Ve středu 23. srpna bude převážně slunečno a příjemně teplo. Povane slabý vítr severovýchodních směrů, nejnižší ranní teploty 18-22 stupňů, nejvyšší denní 23-29.

Na moři bude zcela klidno, severovýchodní vítr 5-16. Ve Velebitském kanálu 8-17 uzlů. Moře na 1-2 a ve Velebitském kanálu 2-3. Viditelnost 10-20 km. Na moři bude slunečno, místy oblačno.

Výhled: Teploty kolem 27 stupňů a jasno by mělo vydržet až do čtvrtka. Koncem týdne pak oblačno s možností přeháněk a deště. Na Istrii bude jasno ještě zítra, ve čtvrtek by se tam mělo zatáhnout, s teplotami kolem 21 stupňů.

autoři: Saskia Mišová , Martin Ježek
Spustit audio

Více z pořadu