Olympijský rok skateboardisty Maxima Habance

4. červenec 2021

Na olympijských hrách v Tokiu se mají poprvé v historii představit skateboardisté. Pro Maxima Habance, který je jedním z nejlepších skateboardistů v Česku, to byla velká výzva. Nakonec se ale do Tokia neprobojoval. Jeho Olympijský rok sleduje reportér David Nyč. 

Zastihnout Maxima v Česku není vůbec jednoduché. Našemu reportérovi se to ale podařilo, když soutěžil na pražské Štvanici. „To první, co jsem dělal byl slide. Nejhorší je doskejtovat cesty z letadla,“ popisoval v lednu 2020 Habanec.

Olympijský rok je projekt Radiožurnálu, který sleduje přípravu českých reprezentantů rok před olympiádou. Jak se chystají? Těší se, nebo mají pochyby? Časosběrné dokumenty o 10 sportovcích vysíláme během roku a před olympijskými hrami. 

„Dá se říct, že jsme tady vyrůstal. Skate je tady už několik desítek let.“ Provoz ve skateparku ale za poslední dobu pořádně zhoustl. „Ty výkony byly vždycky neuvěřitelné. Ještě zajímavější je, že je lidé byli schopni podat, i když den před tím byli třeba na party. Teď už si to nikdo nedovolí.“

Skateboarding je životní styl

Skateboarding je pro Maxima Habance stále v první řadě životní styl, ale nějaký čas už také pořádná dřina. Podstatnou část roku trávil na cestách po závodech, a když je doma v Praze, potkáte ho v jeho vlastním skateparku ve Vysočanech, který vybudoval spolu s kamarády v budově bývalého továrního skladu.

Čtěte také

Kvůli pandemii koronaviru se dlouhé měsíce nepodíval dál než za rampu v jeho parku Maxspace. Rok pro něj ale nakonec začal mnohem veseleji. S přítelkyní Natálií vyrazil na cestu do Mexika.

„Ve skateboardingu jsme si vždy vše museli řešit sami, stejně to mám při cestování. Umím cestovat za málo,“ popisoval své nízkonákladové cestování. Do Mexika si s sebou vzal i skateboard – aby nevypadl ze cviku, až se znovu začne závodit o nominaci na OH.

Připravil: David Nyč
Dramaturgie: Ivan Studený
Zvukový mistr: Jonáš Rosůlek
autoři: David Nyč , vla
Spustit audio