Olympijský rok plavce Arnošta Petráčka

25. červenec 2021

Z paralympiády v Riu si plavec Arnošt Petráček přivezl zlato. Teď má před sebou další výzvu – úspěch zopakovat na hrách v japonském Tokiu. Tomu podřídil nejen přípravu, ale i osobní život. Jeho přípravu natáčí v rámci seriálu Olympijský rok reportér Pavel Petr.

Příprava u něj není jen o fyzičce – piluje techniku a protnutí cíle. On i jeho trenér Jan Nevrkla o tom vědí své. Na blok se dostane jen s pomocí trenéra. Ten musí vybírat místa, kde se trénuje.

Čtěte také

„Je to lepší, než to bývalo, ale najít místo, kde je dobré bezbariérové ubytování v příjemném prostředí, s kvalitní stravou a bezbariérovým bazénem tak jednoduché není,“ narážel plavec na každodenní obtíže v lednu 2020.

Cílové pásky se Arnošt v závodech dotýká hlavou. „Musím narazit hlavou do elektronické časomíry. Protože v pravidlech je dáno, že plavci bez rukou mohou dohmatávat pouze hlavou a já vždycky jedu na plný kule, někdy to bolí víc, někdy míň,“ směje se. „Říkáme, že Arnošt místo dohmatu používá dohlav,“ doplňuje ho trenér.

„Jakákoliv medaile je úspěch.“

Plavec Arnošt Petráček vybojoval na paralympiádě v Riu 2016 zlato na padesátce znak. V Tokiu chtěl rodák z Písku na úspěch navázat. Jenže musel jako všichni rok počkat. Olympiáda se totiž kvůli pandemii koronaviru o rok posunula.

„Forma je dobrá, myslím si, že jsem teď připraven zase trénovat do Tokia,“ říkal plavec v srpnu 2020. „Bez tvrdé dřiny to nepůjde. Jakákoliv medaile je úspěch,“ doplnil ještě napůl ponořený v bazénu. 

autor: Pavel Petr
Spustit audio

Související