Olympijský rok cyklisty Zdeňka Štybara

11. červenec 2021

Je to Čech, ale jako doma si připadá také v Belgii. Cyklista měl olympijské hry jako velký sezonní cíl, ale kvůli pandemii koronaviru musel rok počkat. V přípravě mu pomáhá i trochu jiná cyklistika než ta silniční – na přelomu roku se na chvíli vrátil k cyklokrosu – a zazávodil si dokonce i na trenažeru. Při jeho cestě za úspěchem ho sleduje reportér František Kuna.

Některé sportovní akce, které jsou kvůli pandemii koronaviru zrušené, jde částečně a omezeně nahradit virtuálně. Tímto způsobem to vyřešili organizátoři cyklistické klasiky Kolem Flander. Na balkoně ve svém bytě se závodu zúčastnil i Zdeněk Štybar. 

„Celkem jsem si to i užil. Ale takový závod, kdy jedete 45 minut na limitu, se nedá samozřejmě srovnávat. Záleží i na tom, jak jsou trenažéry zkalibrované, rozdíly mohou být až desetiprocentní,“ komentoval svůj zážitek v dubnu minulého roku.

Na olympiádu trénoval v Belgii a kvůli pandemii si musel celou přípravu v zahraničí trochu protáhnout, nemohl si totiž dovolit trávit dva týdny v karanténě. Když jsem jel poslední závod Paříž–Nice, tak jsem nevěděl, co se pojede a co ne. Flandry a Roubaix ještě zrušené nebyly, a kdybych jel do Čech, tak bych musel být 14 dní v karanténě a na ty Flandry bych se nemohl vrátit,“ vysvětloval.

„Očkování odkládám“

„Každý tréninkový den, který teď vypustím, se těžko dohání,“ tvrdil cyklista Zdeněk Štybar na začátku letošního roku, proč zatím nechce svoji imunitu oslabovat očkováním proti koronaviru.

V lednu najezdil stovky kilometrů na soustředění ve španělském Calpe, kde cyklisti jezdí jen ve čtyřčlenných skupinkách. Náročných cílů má letos český cyklista hodně – čeká ho Tour de France, olympiáda a mistrovství světa.

Olympijský rok je projekt Radiožurnálu, který sleduje přípravu českých reprezentantů rok před olympiádou. Jak se chystají? Těší se, nebo mají pochyby? Časosběrné dokumenty o 10 sportovcích vysíláme během roku a před olympijskými hrami.

Spustit audio

Související