Olomoučtí veslaři nemůžou trénovat na řece u svého klubu. Důvodem jsou protipovodňové stavby

30. duben 2018

Kvůli zahájení rozsáhlých protipovodňových staveb v centru Olomouce nemohou veslaři z místního klubu trénovat na vodě. Stavební firmy uzavřely několik set metrů dlouhý úsek řeky Moravy. Před mistrovstvím České republiky mládeže na konci června tak musí veslaři přesunout svou přípravu jinam. O náhradních možnostech vedení klubu zatím jedná.

„Uvnitř je to hlavně těžší, náročnější, takže nám to bude hodně chybět,“ říká o přípravě na suchu jedna z mladých veslařek Elen Gresařová.

Podle její trenérky Dany Hlaváčové mohou teď všechny posádky pouze veslovat na trenažérech, běhat a posilovat. „Bohužel to veslování nenahradí, protože ten pocit jízdy na vodě, skluzu lodi, ten nenahradíme ničím,“ dodává.

Podle místopředsedy olomouckého klubu Petra Hlídka se jeho veslaři na řeku Moravu nedostanou trénovat minimálně do konce roku. „Loděnice, nechci říct, že byla odříznutá, ale v podstatě je to tak. Byl nám zakázán vstup na vodu, což je z hlediska bezpečnosti a provozu asi v pořádku, nicméně my jako klub jsme počítali, že vydržíme s tím veslováním do konce června,“ uvedl Hlídek.

Ve hře je přesun do Grygova

Vedení olomouckého veslařského klubu chce přesunout hlavní část přípravy na pískovnu do nedalekého Grygova, zhruba za několik týdnů. Mládež by kromě toho mohla trénovat na úseku řeky Moravy mimo stavební práce. Podle Petra Hlídka padaly i další návrhy.

„Uvažujeme o domluvě s Přerovem nebo Otrokovicemi, ale je to logisticky taky docela náročné. Budeme se snažit urychlit ten Grygov a uvidíme. To je pro nás asi nejlepší východisko. No a uvidíme, jestli se nám podaří domluvit, že bychom v Olomouci využívali vodu alespoň od Britolu k Letné,“ vypočítává možnosti Hlídek.

Navzdory obtížným podmínkám k přípravě zatím podle Dany Hlaváčové mladí veslaři z olomouckého klubu neodchází. „Rodiče nám velmi fandí, my jsme za to hrozně rádi, ale pomoci nám v této situaci příliš nemůžou. Snaží se nás podpořit tím, že sem ty děti vozí. Doufejme, že nás budou ochotni podpořit tím, že je budou vozit i na ten Grygov a třeba přiberou do auta i nějaké kamarády,“ komentuje Hlaváčová.

Protipovodňové úpravy řeky Moravy v centru města mají skončit za čtyři roky.

autor: min
Spustit audio