Olomoucký šermíř Jakub Jurka míří na mistrovství Evropy juniorů

26. únor 2019

Olomoucký šermíř Jakub Jurka reprezentuje pravidelně Českou republiku a patří ve svých devatenácti letech k nejlepším českým kordistům bez rozdílu věku. Zvítězil na turnaji Českého poháru v Olomouci.  Nyní ho čeká závěrečná příprava na mistrovství Evropy juniorů. Od začátku roku byl doma jen minimálně. Soutěžil v Evropě, Asii i Americe.

„Byl jsem v Řecku, Kanadě, Lotyšsku, pojedu do Argentiny, Kolumbie. Se šermem se toho hodně nacestuje,“ říká Jakub Jurka. Největší úspěch v tomto období si připsal Jakub Jurka minulý týden v Basileji, kde vyhrál turnaj světového poháru juniorů.

„Byl to těžce obsazený turnaj juniorů světového poháru. Zatím to byl nejtěžší a prestižní závod. Jsem ještě junior, ale už se přesouvám do seniorské kategorie,“ dodává Jakub.

„Má daleko lepší úspěchy než já. Moje úspěchy začaly až po mém osmadvacátém roku, klukovi je devatenáct a už vyhrál několik světových soutěží,“ říká Jaroslav Jurka o svém vnukovi Jakubovi. Šermuje i další jeho vnuk Tomáš, který svého bratra podporuje a zároveň mu i fandí.

„Jsem šťastný, že se bratrovi daří,“ říká Jakubův bratr Tomáš. Všichni Jurkové se připravují v hale Dukly v Olomouci. A stihnout všechny aktivity svých dětí není pro otce obou bratrů a dcery Tomáše Jurku staršího nic jednoduchého.

Šermu se prostě v rodině Jurků, ale také v olomouckém klubu, daří.

autor: min
Spustit audio