Olomoucká fakultní nemocnice opravila z regulačních poplatků čekárny a přidala lůžka

8. leden 2014

Fakultní nemocnice Olomouc investovala dosud vybrané regulační poplatky do modernizace zařízení. Loni vybrala od pacientů 26 milionů korun. Letos o prostředky z poplatků za pobyt přijde.

Vláda stokorunový poplatek zrušila, protože ho Ústavní soud označil za protiústavní. Opatření se týká nejen nemocnic, ale i lázní, psychiatrických léčeben nebo LDN.

Rozpočet olomoucké fakultní nemocnice je kolem pěti miliard korun. Mluvčí Egon Havrlant vysvětluje, kam peníze z vybraných poplatků investovali.

„Podařilo se opravit a zvelebit některé čekárny, dovybavit některé kliniky novými lůžky a v neposlední řadě navýšit stravovací jednotku,“ vysvětlil Havrlant.

Poplatky za pobyt v nemocnici ale neplatili například lidé bez práce. To byl případ těžce nemocné paní Šárky, která v těchto dnech v sanitce nemocnici opustila: „Ani nemluvte, maminka by mi musela pomoct.“

Koalice ČSSD, ANO a KDU-ČSL má v plánu zrušit také třicetikorunový poplatek za návštěvu lékaře a za recept. Zachová jen poplatek 90 korun za pohotovost.

autoři: rak , nib
Spustit audio