Okolí Prahy nemá dost míst ve školách. Losuje se i mezi dětmi ze spádových oblastí

1. květen 2017

I když máte základní školu doslova na dohled, nemusí to znamenat, že do ní jednou vaše dítě nastoupí. Třeba v obcích v okolí Prahy teď řeší problém s tím, že je v nich víc dětí, než kolik jsou školy schopné přijmout. Mezi spádovými dětmi potom školy třeba losují ty, které do nich nastoupí.

„Škola je v podstatě pět minut chůze od našeho bydliště, leží i na stejné straně obce, kterou rozděluje velmi frekventovaná silnice. Takže jsem se domnívala, že i po ránu to nebude problém, seběhneme z kopce, nebudeme muset nikde přecházet přes přechod, bude to bezpečné,“ popisuje Radiožurnálu Lenka Buriánková, proč pro svoji pětiletou dceru Karlu vybrala základní školu v pražské Uhříněvsi.

Jenže i když je v takzvané spádové oblasti, nemá rodina doteď jistotu, že škola holčičku v září přijme. „Bylo tam o mnoho víc dětí, než bude škola schopná přijmout. Pokud bude u dětí ze spádové oblasti převis poptávky, budou losovány,“ vysvětluje Buriánková.

V menších obcích v okolí Prahy přitom není taková situace výjimečná. Počty prvňáků tam na řadě míst v posledních letech převyšují možnosti škol. Třeba ředitel základní školy v Rudné Pavel Kasal přijímá do prvních tříd už jen děti přímo z Rudné. Dřív přitom žáci běžně dojížděli i z okolních vesnic.

„My jsme postupně přeměnili na výukové prostory školní dílnu, kabinety, sborovnu, hovornu, kde se mělo jednat s rodiči, speciální učebny. Učíme ve všech prostorech, kde to je možné,“ říká Kasal. Podobně je na tom základní škola v Úvalech.

škola

Stále větší počet dětí ve školách ale není problém jen pro jednotlivé třídy. Situaci to komplikuje třeba i v šatnách nebo v jídelně.

„Původní šatnu jsme zmenšili na polovinu, v jedné polovině udělali nejprve dvě třídy a potom malou tělocvičnu. Šatny jsme zatím vyřešili tak, že jsme po budově rozmístili šatní skříňky. Velký problém je dneska ve školní jídelně, která má kapacitu zhruba sto míst u stolů a jíme v osmi devíti směnách. Oběd se začíná vydávat v 11:45 a v 14:15 končí. Děti se tam musejí vystřídat,“ popisuje ředitel základní školy v Rudné Pavel Kasal.

Za velký počet dětí, které teď nastupují do základních škol, může nejspíš i to, že se do obcí v okolí Prahy v posledních letech přestěhovaly mladé rodiny právě převážně z hlavního města. Myslí si to i starosta Úval Petr Borecký.

Nová a moderní zástavba Dolního Újezdu

„Máme finanční prostředky, kterými chceme reagovat na konkrétní situaci, která buď bude doplňovat to, že v dalším kroku dojde k naplnění kapacit, nebo bude řešit nějakou lokální krizovou situaci z hlediska toho, že spádová škola nedostačuje,“ vysvětluje Valachová.

V otevření dalších prvních tříd doufá místostarostka Květnice Lenka Houžvičková. Obec nemá vlastní školu a ani školský obvod. Žádná škola v okolí tedy nemá vyloženě povinnost květnické děti přijmout. Místo pro svých padesát předškoláků by ale obec zajistit měla.

„Před zápisy jsme obvolali zhruba dvacet základních škol v blízkém i vzdálenějším okolí a snažili jsme se zmapovat situaci, kde je teoretická šance na umístění dětí, abychom je nějak rozmístili, aby rodiče věděli, kam se mají hlásit. Bohužel je u nás standard, že děti chodí k pěti sedmi zápisům, aby bojovaly o místa v co nejvyšším počtu škol. Velmi často se bohužel stává, že nejsou přijati nikam,“ kostatuje místostarostka Květnice Houžvičková.

Právě na obec se má rodič obrátit, pokud předškoláka nepřijme kvůli kapacitě spádová škola.„Pokud bude mít spádová škola plnou kapacitu a dítě nebude moci přijmout, pak musí obec zajistit vzdělávání dítěte v jiné škole. Obec může vyhláškou také změnit spádový obvod tak, aby reagovala na aktuální počty dětí v daných spádových oblastech a kapacitní možnosti jednotlivých škol,“ potvrzuje mluvčí ministerstva školství Jarmila Balážová.V celé České republice letos podle ministerstva školství má jít k zápisům zhruba 138 tisíc dětí.

autor: lio
Spustit audio