OKD zvažuje, že bude po Bakalovi a NWR požadovat dalších 40 miliard korun. Zatím chtějí 24,5 miliardy

16. listopad 2016

Krachující ostravské doly OKD zváží, jestli po svém akcionáři, firmě NWR a Zdeňku Bakalovi, nebudou požadovat dalších 40 miliard korun. Vyplývá to ze žaloby, kterou má Český rozhlas k dispozici. Zatím požaduje po majitelích 24,5 miliardy.

Vedení OKD podalo žalobu na Krajský soud v Ostravě na majitele Zdeňka Bakalu a jeho firmu NWR minulý týden. V ní požadují zatím 24,5 miliardy, což je podle žalobců údajně jen část neoprávněně vyplacených dividend.

Informaci potvrdil i mluvčí OKD Ivo Čelechovský. „My jsme o této skutečnosti samozřejmě informovali i věřitelský výbor, ale bližší podrobnosti jsme se rozhodli prozatím nesdělovat. Samozřejmě připravujeme určitý brífink pro novináře, kde se k této problematice budeme blíže vyjadřovat v nejbližších dnech,“ řekl.

Čtěte také

Dividendy v letech 2006 až 2012 dosáhly celkové výše 65,3 miliardy korun. Firma si přitom ani tolik nevydělala a majitelé si ještě rozdělili rezervy z minulosti.

Sumu 24,5 miliardy v žalobě vypočítalo vedení OKD jako rozdíl mezi celkovou výší vyplacených dividend do roku 2012 a skutečným ziskem dolů včetně rezerv z předchozích let. Podle žaloby tak šlo o nezákonné obohacení majitelů, které vedlo k pozdějšímu úpadku společnosti. Mělo to být také v rozporu s dobrými mravy.

Mluvčí Bakaly a bývalých vlastníků Vladimír Bystrov nechtěl žalobu komentovat. „Žaloby zatím stále nemáme k dispozici, takže se k nim nemůžeme dost dobře vyjádřit. Jediné informace, které do nynějška máme, jsou ty z médií,“ vysvětlil.

autor: jkl
Spustit audio