Ohlédnutí za Vinylovým víkendem na Vltavě

18. září 2012

O víkendu 14. až 16. září 2012 jsme na Vltavě vysílali z gramodesek, mluvili o nich, bavili se, přemýšleli. Zde nabízíme výběr toho nejzajímavějšího z celé akce.

V pátek a v sobotu jsme uvedli několik tematických pořadů, v neděli odpoledne jsme se sešli ve studiu, vítali jsme hosty a vysílali z gramofonů o rychlostech 33, 45 a 78 otáček. Naši hosté přinesli řadu desek počínaje želatinovou zvukovou fólií (viz video níže) z roku 1938 až po současná elpíčka.



Video z režie během vysílání pořadu A přece se točí… v neděli 16. září odpoledne. Mechanický stav raritní želatinové fólie z roku 1938 se už skoro vzpírá přehrání, ale při improvizovaném zatížení přenosky mincí jsme alespoň pár desítek vteřin zvuku z drážek dostali. Želatinové fólie se v rozhlasovém provozu používaly na přelomu 20. a 30. let, amatéři na ně nahrávali ještě mnohem déle – až do 50. let 20. století. Dnes se z nich nikdy přímo nevysílá, potřebné záznamy z nich se digitalizují na specializovaném pracovišti archivu Českého rozhlasu.



Co jste nám napsali během vysílání Vinylového víkenduHosté Vinylového víkendu

V dalších záběrech o gramodeskách či jejich zvuku hovoří například Lubomír Dorůžka a další lidé, kteří s nimi mají zkušenosti.

Elpíčko nebo cédéčko? Co hraje líp?

V sobotu 15. září byla vinylu věnována Víkendová příloha s názvem, který připomíná, jak se vlastně plným jménem označuje materiál, ze kterého se dodnes gramodesky lisují: kopolymer vinylchloridu a vinylacetátu.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka