Ohlédnutí za uplynulým rokem a plány do budoucna od primátorů, starostů i hejtmana

První dny nového roku dáváme v našem vysílání prostor novoročním zdravicím. Tradici držíme i letos.

Olomoucký primátor Miroslav Žbánek

Olomouc si letos připomene 20. výročí zapsání Čestného sloupu Nejsvětější Trojice na seznam památek UNESCO. Rok 2020 ale přinese podle primátora Miroslava Žbánka z hnutí ANO obyvatelům a návštěvníkům města taky řadu dopravních komplikací.

Jednou z největších stavebních událostí nastávajícího roku bude zahájení stavby prodloužení tramvajové tratě na Nový Svět. Peníze chce město také více dávat do zeleně, do kultury a turistického ruchu. Třeba na začátku září, kdy Olomouc zahájí Dny evropského dědictví. Dál se bude modernizovat výstaviště Flora a také se víc zapojí do dění ve městě.

Prostějovský primátor František Jura

Výstavbu šaten pro hokejovou mládež, opravy Vrahovické ulice, regeneraci sídliště Bohumíra Šmerala a taky přípravu oprav jižní části centra města řadí mezi nejvýznamnější letošní projekty Prostějova  

Za neúspěch považuje František Jura to, že zastupitelé nestihli připravit výstavbu šaten pro hokejovou mládež. Přesunula se tak podle něj na letošní rok. Další důležitou investicí bude podle Františka Jury regenerace sídliště Šmeralova za patnáct miliónů korun. Největší prioritu přikládá prostějovský primátor zadání projektové dokumentace na opravu jižního centra města včetně kulturního a společenského centra a výstavbu nové tržnice. Nový rok by podle něj mohl být opět velmi dobrý.

šumperský starosta Tomáš Spurný

Znovuotevření krytého bazénu, rekonstrukce autobusového nádraží nebo příprava na stavbu nové obytné čtvrti. Podle starosty Šumperka Tomáše Spurného čekají město v roce 2020 velké výzvy. Tok 2019 byl pro Šumperany plný změn a novinek. Kromě zahájení několika velkých investic vedení radnice uspořádalo první městský běh, převzalo do své správy kulturní dům nebo zorganizovalo první vánoční trhy na náměstí Míru.

Neméně toho čeká Šumperany i v roce 2020. Těšit se můžou hlavně na otevření zmíněného krytého bazénu. Jeho nákladná přestavba má skončit v květnu. O něco méně radostné bude pro obyvatele města zahájení rekonstrukce a dočasné stěhování autobusového nádraží.

primátor Přerova Petr Měřínský

Snad trochu rozpačitě, přesto ale v dobrém hodnotí uplynulý rok 2019 primátor Přerova Petr Měřínský hnutí ANO. Nejen to, co se ve městě podařilo, zmínil ve své novoroční zdravici.

Pro Jeseník bude rok 2020 ve znamení velké výzvy. Město na severu Olomouckého kraje dostane jako jedno z pěti v Česku šanci otestovat superrychlé 5G sítě. Poslechněte si zdravici starostky Jeseníku Zdeňky Blišťanové ze sdružení Jeseník srdcem.

Oprava Tyršovy ulice v Jeseníku bude nejspíš nejvýznamnější investicí města v letošním roce. Začít by měla hned zjara a přijde na téměř 30 miliónů korun. Plánů má ale vedení radnice víc.

Poslanec a hejtman Olomouckého kraje za hnutí ANO Ladislav Okleštěk

Jako první vyzdvihl při otázce na úspěchy uplynulého roku 2019 hejtman Ladislav Okleštěk z ANO práci na zlepšování životního prostředí v kraji. Právě boj se suchem a také kůrovcovou kalamitou jsou podle hejtmana prioritami minulého i letošního roku. Hejtmanství chce v kraji podporovat cestovní ruch. Loni kvůli tomu zřídilo centrálu a na turismus se chce zaměřit i letos.

Vedení kraje se podle Oklešťka ani minulý rok nepodařilo vyřešit multifunkční halu v Olomouci, kromě toho ale také opravu některých silnic. Do nového roku pak hejtman přeje především vzájemný respekt a porozumění.

autoři: min , bas , Jana Beránková , bam , kra , aja
Spustit audio