Oheň na Hvaru se konečně přestal šířit

15. srpen 2003
Vysílání v Chorvatsku 2009

Od úterního večera bojují hasiči s ohněm na chorvatském ostrově Hvar - po třech dnech hašení se živel konečně přestal šířit. Pohltil ale už 800 hektarů borového lesa a křovin. Až na hasiče, záchranáře a policii ale měli Chorvaté v pátek pracovní volno - slavili totiž církevní svátek Vela Gospa.

Požáru na Hvaru už padlo za oběť 800 hektarů křovin a borového lesa a také jeden dům. Hasiči na tomto ostrově dál bojují s plameny a nasazený je také jeden kanadér. Lokalizovat se podařilo také oheň v pohoří Biokovo poblíž Makarské. Požár tam vzplál ve čtvrtek a v horském nepřístupném terénu tam už shořelo 35 hektarů porostu. Kvůli ohni je od včerejška uzavřený pro turisty přírodní park Biokovo, protože úzkou přístupovou cestu do hor využívají hasičské vozy.

Chorvaté dnes slaví jeden ze svých velkých svátků. Jde o svátek Vela Gospa, při kterém se uctívá Panna Marie. V Chorvatsku je tedy 15. srpen dnem pracovního volna. Ve většině turistických center jsou přesto základní služby k dispozici. Největší oslavy probíhají v městě Sinj, kde se večer koná velká bohoslužba, na kterou se sjíždějí lidé z celé Dalmácie. Další velké oslavy každoročně propukají i na Hvaru, Visu, Brači, Korčule a v Dubrovníku.

Počasí v Dalmácii:
V sobotu 16. srpna má být na severním Jadranu dopoledne pod mrakem. Odpoledne se ale i tam vyčasí. Jinak počítejte u moře se slunečným počasím a teplotami do 34 stupňů.

autor: leš
Spustit audio

Více z pořadu