Oheň na Hvaru je pod kontrolou

30. srpen 2007
Vysílání v Chorvatsku 2009

Oheň na ostrově Hvar je pod kontrolou. Aktuální informace od hasičů říkají, že během uplynulých 24 hodin shořelo na 500 hektarů lesa a nízkých rostlin, především olivovníků a levandule. Práci hasičů stále komplikuje silný vítr. Oheň sice přímo neohrožuje obydlí ani turistické komplexy, může se ale znovu ve větší míře rozhořet.

Lékaři ve splitské nemocnici mezitím stanovili příčinu smrti jednoho z hasičů - udusil se. Policisté zase pátrají po příčině požáru. Vše nasvědčuje tomu, že za ohněm na Hvaru byl člověk. V podezření je 61letý muž.

Posluchači potvrzují, že je vše v pořádku

Z Hvaru přišla textová zpráva od Elišky: "Všude je samý kouř, ale jsme v pořádku. Nebojte se o nás!!!"

"Je noc a právě plaveme kolem ostrova Hvar. Je vidět oranžová záře z plamenů." Podepsáni Metličkovi, toho času na jachtě Ante.

"Každou chvíli nám nad hlavou proletí hasičské letadlo, pořádně se při tom nedá spát. Plameny nevidíme, ale ve vzduchu je cítit kouř a spálené dřevo. Navíc hrozně fouká. Taťka sedí na terase a hlídá." Tuhle zprávu poslala rodina Červenkova z Jelsy.

Silný vítr ohrožuje lodě

Silný vítr ovlivnil i dění v přístavech a na plážích. Koupání v moři bylo mnohdy nebezpečné, třeba na skalách se takřka nedalo udržet. Na běžných plážích to zas bylo spíš na nafukovací člun nebo matračku.

Ovšem místní zvedají varovně prst: ve velkých vlnách by se do moře nemělo chodit. Dokonce v některých přístavech zakázali vyplutí jachet a řadu lodí narychlo převazovali. Dost možná, že ještě zažijeme velkou bouřku.

Jak se pozná čistá pláž

Čisté pláže, jasně modré, průsvitně čisté moře, apartmány vonící čistotou. Za tím vším každoročně míří miliony turistů. Jak ale rozpoznat tu "bezpečně" nejčistší pláž, mořskou vodu bez chemie a dalšího znečištění?

Hledejte Modrou vlajku, v jejímž středu je bílý kruh s modrými vlnami. Tu totiž mohou získat jedině provozovatelé, kteří splní přísná kritéria. Rekordmanem pro letošní rok se stalo Španělsko se svými 499 oceněnými plážemi. V těsném závěsu se drží Řecko. Ani Chorvatsko ale nezůstává pozadu. Punc kvality má už 117 zdejších pláží.

Kurzy a ceny:

Za jedno euro dostanete sedm kun a 26 lip, za 100 korun 25,77 kuny. Litr naturalu 95 přijde na necelých osm kun. Nafta stojí sedm kun a 42 lip, LPG se prodává za 3,35 kuny.

Doprava:

Pozor na déšť, hlavně na Istrii a na dálnici Split - Záhřeb před tunelem Mala Kapela. Některé silnice mohou být po dešti velmi kluzké. Na jadranské magistrále pokračuje rekonstrukce křižovatky u Ploče. Provoz je vždy na dvacet minut omezen. Nejbližší uzávěra bude v 19:30 a v 21:45.

Počasí:

Na severním Jadranu bude oblačno, místy s přeháňkami a bouřkami. V Dalmácii většinou slunečno, odpoledne se ale zatáhne a přijdou přeháňky a bouřky. Ranní teploty 17 až 23, odpolední od 24 stupňů na severním Jadranu a do 31 na jižním. Vát bude proměnlivý vítr, místy bura.

Jachtaře upozorňujeme na silný nárazový vítr 30 až 40 uzlů, na severním Jadranu a ve Velebitském kanále až 55 uzlů. Během zítřka se vítr uklidní. Moře bude mezi dvojkou a trojkou, místy čtyřka. Viditelnost do 20 kilometrů.

autor: duv
Spustit audio

Více z pořadu