Oficiální linie Ukrajiny opravdu používá fašistické, až fašizující metody, říká předseda komunistických poslanců Kováčik

13. únor 2019

KSČM, která na základě „tolerančního“ patentu umožnila vládnout menšinové koaliční vládě ANO−ČSSD, „zvedá varovný prst“ kvůli krokům ministrů dopravy a zahraničních věcí. Zatím je to podle předsedy komunistických poslanců Pavla Kováčika jen malé varování.

Po letech v totální opozici chceme prosadit náš program pro dolních deset milionů, říká Kováčik

Pavel Kováčik

Jednání předsedů hnutí ANO Andreje Babiše a ČSSD Jana Hamáčka o možné vládní spolupráci budou pokračovat příští týden a připojit by se k nim měl i předseda KSČM Vojtěch Filip. Už ve čtvrtek spolu trojice lídrů dohadovala termíny. „Uzavřela se etapa programového ladění a začíná fáze personálního obsazení vlády,“ říká předseda komunistických poslanců Pavel Kováčik.

První jednání by mělo proběhnout už tento pátek na setkání Výkonného výboru ÚV KSČM (VV ÚV KSČM). Místopředseda strany Stanislav Grospič už (pro Echo24) prohlásil: „Máme velice vážné výhrady k zahraniční politice a k osobě pana ministra Tomáše Petříčka. Pokud zůstane, další podpora vládě bude pro nás velký problém.“

Jednání VV je ale podle poslance Pavla Kováčika standardní a dlouhodobě naplánované. „Jeden z bodů jednání je i informace ze Sněmovny… Takže může pravděpodobně padnout i požadavek, abychom se našimi výhradami zabývali… Součástí smlouvy o tolerování vlády máme i zmínku o pravidelných schůzkách k vyhodnocení plnění a dle mého názoru přišel čas na to, abychom se s premiérem Andrejem Babišem sešli,“ řekl v Interview Plus. „Do té doby se ale komentářů zdržíme, protože mu nebudeme naše názory vzkazovat přes média,“ dodal.

Zatím jen chceme mluvit s premiérem

Kováčik tvrdí, že programové priority současné vlády KSČM pouze toleruje, naprosto rozdílné pohledy ale mají v oblasti obranné a zahraniční politiky a nic na tom nezměnilo ani půlroční fungování vlády hnutí ANO a ČSSD. „My máme dlouhodobé personální připomínky k práci ministra dopravy Dana Ťoka… A zrovna tak i k práci ministra zahraničí Tomáše Petříčka.“

Komunistické straně prý velmi vadí Petříčkův postoj k dění na Ukrajině, „oslavování Banderovců, ze kterých jsou pomalu národní hrdinové, nebo teď horká novinka posledních dní, otázka Venezuely,“ upřesnil Kováčik.

Církevní restituce jsou naší vlajkovou lodí. Doufám, že ji ANO a ČSSD podpoří, říká KSČM ústy Pavla Kováčika. Pro ODS je otevření smluv protiprávní

Církevní restituce

Přišla KSČM s dalším požadavkem, kterým podmiňuje podporu případné vlády ANO a ČSSD? Včera se totiž objevila nová informace, podle které chtějí, aby obě budoucí vládní strany hlasovaly pro zdanění církevních restitucí. V opačném případě ruku pro vládu nezvednou.

S názorem místopředsedy Grospiče pak prý souhlasí i Kováčik. „Pojmenoval totiž velký problém, se kterým souhlasí i někteří naši členové nebo funkcionáři… Přitom říkáme svůj názor, ale není to kategorický požadavek teď, okamžitě a střelhbitě. Nesouhlas máme dlouhodobý,“ reagoval předseda poslanců na názor svého místopředsedy.

„Dopředu ale neříkám, vypovídáme−nevypovídáme, chceme−nechceme vypovědět. Chceme se bavit a máme i další mechanismy, když se to dál ještě nějak vyvine… Můžeme se taky bavit o dohodovacím řízení, o doplnění smlouvy… Možností je tady opravdu daleko víc. Vypovězení je až nejzazší možnost a já si nemyslím, že bychom k tomu došli,“ upřesnil Kováčik.

To není personální požadavek

KSČM ale není ve vládě, může si vlastně vůbec klást nějaké personální požadavky „Nemyslím si, že je to od nás konkrétní personální požadavek. Neříkáme natvrdo: odvolejte toho a dejte místo něho onoho… Ale toleranční patent nám umožňuje říct svůj názor,“ odpovídá předseda poslaneckého klubu.

Místopředseda KSČM Grospič šel ale svých vyjádřeních ještě dál, když pro ČT řekl: „Jde nám o směřování zahraniční politiky, která se přiklonila k tomu, že bere na vědomí fašistický režim na Ukrajině. To nám zásadně vadí.“ Ukrajinské velvyslanectví ale požaduje, aby výrok Grospiče odsoudilo vedení celé Sněmovny.

Ukrajina?

„Je to názor pana místopředsedy,“ komentoval Kováčik. „Před nedávnem tady byl předseda komunistické strana Ukrajiny Petro Symonenko a ten nás informoval o tom, co se tam děje. O silném nátlaku na některé komunistické funkcionáře, jejich perzekuci, taky že některé z nich postrádají. Že se prostě někde ztratili a nikdo o nich neví.“

Pavel Kováčik ale pokračoval ještě dál: „To všechno jsou metody, které můžeme posuzovat jako fašistické, nebo fašizující… O činnosti nelegálních nebo paramilitárních praporů typu Azov apod. je široká veřejnost informována. Nebo oslavování Stepana Bandery a jeho činnosti, která je taky součástí možná i oficiální linie současného ukrajinského establishmentu,“ dodal předseda klubu KSČM. 

Víc si poslechněte v audiozáznamu Interview Plus Michaela Rozsypala.

autoři: Michael Rozsypal , lup
Spustit audio

Související