Odsun Němců i třetí odboj. Cenu za svobodu získaly spisovatelka Tučková i historička Dvořáková

15. listopad 2017

Spisovatelka Kateřina Tučková a historička Zora Dvořáková převzaly včera večer Ceny za svobodu, demokracii a lidská práva. Ocenění uděluje Ústav pro studium totalitních režimů. Obě ženy se věnují moderním československým dějinám – Tučková formou beletrie, Dvořáková vědecky.

„Můj muž byl politickým vězněm. Když nastala normalizace, vyhodili mě ze zaměstnání. Různé peripetie, kterými člověk tenkrát procházel, jsem si zažila,“ popisuje svůj zájem o padesátá léta a třetí odboj Zora Dvořáková. Patří ještě k historikům, kteří, jak se v této profesi říká, si odseděli své v archivech s tužkou a papírem.

Další oceněnou ženou byla mladá spisovatelka Kateřina Tučková. Ve svých knihách se dotýká česko-německých vztahů i dodnes citlivého odsunu němců. Ceny za demokracii si podle svých slov velmi váží.

„Z toho ocenění mám obrovskou radost, je pravda, že to není úplně typická cena, na kterou si může spisovatel myslet, ale právě o to více, že se tvorba dotkla také odborného čtenářského publika,“ říká.

Cenu dostal i běloruský disident Vincuk Vjačorka. „Snaží se v Bělorusku prosazovat hodnoty, které spíše budou zemi směřovat k západní Evropě,“ vysvětluje důvody ředitel Ústavu pro studium totalitních režimů Zdeněk Hazdra.

Dalším oceněným byl slovenský fotograf Tibor Kováč. Ten zdokumentoval vpád okupantů do Košic v srpnu 1968 a přitom utrpěl zranění, které ho upoutalo na invalidní vozík. In memoriam získal cenu Čech Tugomír Seferovič, v padesátých letech spoluorganizoval únos letadla z Československa na Západ, část cestujících tímto způsobem emigrovala.

autor: era
Spustit audio