Odporuje novela zákona o kvótách českých potravin principům volného obchodu?

7. únor 2021

Češi by měli kupovat a jíst české potraviny. Tak vypadá záměr, kterým poslanci schválili zavedení kvót na prodej českých potravin. Podle četných kritiků ale novela zákona odporuje principům volného obchodu a trhu.

Proč je na první pohled dobře myšlený záměr odsouzený k zániku? A proč nám v konečném důsledku může spíš uškodit než prospět.

Českou zeleninu nebo ovoce je hlavně teď v zimě docela těžké v obchodech najít, podobně je to i u jiných potravin. Ale nařizovat zákazníkům, aby si kupovali „naše“ potraviny, není jen tak. Od kvót se alespoň slovně distancoval premiér Andrej Babiš, přesto, že novelu schválili hlavně poslanci z hnutí ANO. Ti totiž pro návrh z dílny SPD hlasovali spolu s KSČM.

Toman: Nejde o návrh ministerstva

„Dlouhodobě podporuji co nejvyšší zastoupení tuzemských potravin v obchodech. A nakonec kdo jiný než ministr zemědělství by měl podporovat zastoupení českých, moravských a slezských potravin v regálech českých obchodů,“ říká v pořadu Zaostřeno ministr Miroslav Toman z ČSSD.

Čtěte také

Zdůrazňuje, že nejde o návrh ministerstva, protože resortní návrh žádné kvóty obsahoval.

„Pokud jde o pozměňovací návrh SPD, tak jsme k němu měli neutrální stanovisko. Přestože obecně s vyšším zastoupením tuzemských potravin souhlasím. Nicméně – technické provedení, které schválila sněmovna, nepovažujeme za dobré. Na to jsme upozorňovali i na zemědělském výboru,“ dodává ministr.

Resort podporoval variantu, ve které měla české potraviny preferovat státní správa. „Proto jsme velmi rádi, že prošel návrh, který umožní, aby ve školních jídelnách, nemocnicích, na úřadech nebo i na ministerstvech mohl být na lokální, ekologické či biopotraviny kladen větší důraz, zejména při zadávání veřejných zakázek,“ dodává ministr zemědělství Miroslav Toman.

Vít Pohanka v pořadu Zaostřeno nabídne i pohled historika na ekonomický nacionalismus a ochranářství. Poslechněte si v audiozáznamu.

autor: Vít Pohanka
Spustit audio

Související