Odkud pochází slovo „abrakadabra“? A co má společného s Harrym Potterem?

28. červen 2017
Encyklopedie Radiožurnálu

„Abrakadabra!“ zaznívá sálem a kouzelník vytahává z klobouku bílého králíka. Tato kouzelná formule doprovází od nepaměti představení kouzelníků a iluzionistů. Dobře ji znají i čtenáři dětské literatury. Toto slovo však ve skutečnosti není výmyslem tvůrců pohádek, jeho původ provází skutečně mystická historie...

„Abrakadabra“ patrně vychází ze starodávné aramejštiny a v překladu znamená „staň se“, popřípadě „vytvoř se, co říkám“, nebo také „ať je to zničeno“. V tomto posledním významu se užívá zejména v léčitelství.

Čtenáři příběhů o mladém kouzelníkovi Harry Potterovi jistě znají formuli „Avada Kedavra“, neprominutelnou smrtící kletbu, za jejíž použití je kouzelník poslán do vězení Azkaban. Ta čerpá právě z léčitelského, respektive destruktivního vysvětlení formule.

První dochovaný záznam o užití tohoto slova pochází z 2. století n. l. a to z knihy Liber Medicinalis, jejímž autorem byl Quintus Serenus Sammonicus, osobní lékař římského císaře Caracally. Magická formule vepsaná ve formě trojúhelníku na kouzelném talismanu měla podle tohoto lékaře pomoci léčit malárii.

Amulety s touto formulí se používaly i později během středověku, jejich obliba nezmizela ani s nástupem osvícenství. Daniel Defoe, autor Robinsona Crusoe, například popisoval užití takovýchto talismanů proti moru v Anglii v 18. století.

Amulety s trojúhelníkovým nápisem „abrakadabra“ používají lidé k ochraně před nemocemi dodnes. Zda je jejich léčivá moc skutečná, však nevíme.

autor: ČRo
Spustit audio

Související