Odebrání řidičáku ze zdravotních důvodů: Rizika diabetu

28. prosinec 2019 14:00

Cukrovkou v Česku trpí přes tři čtvrtě milionů lidí. Za volantem je nebezpečná hypo i hyperglykemie. Ovlivňuje vědomí, respektive zrak. Diabetikům proto hrozí ztráta řidičského průkazu.

Podle Ministerstva dopravy odebrali úřady od letošního ledna do listopadu řidičské oprávnění kvůli různým zdravotním problémům více než sedmi tisícům řidičů. Rezort ale neeviduje, o jaké onemocnění se jedná, zákon to neumožňuje. Odebrání řidičského průkazu hrozí mimo jiné diabetikům. Těch je podle Ministerstva zdravotnictví v Česku přes 760 tisíc.

Cukrovka: Riziko bězvědomí nebo poruchy vidění

Rizikovou skupinou jsou hlavně lidé s poruchou rozpoznávání hypoglykémie. Tedy ti, kteří nepoznají, že jim výrazně klesá hladinu cukru v krvi. Podle Diabetologického centra Všeobecné fakultní nemocnice v Praze trpí touto poruchou zhruba 15 procent pacientů s cukrovkou.

Čtěte také

Patří mezi ně i Jana Dvořáková z Berounska, která už o řidičský průkaz jednou přišla: "Třikrát mi někdo cizí musel zavolat záchranku, protože já jsem toho nebyla schopná. Podle zákona to musí ošetřující lékař, který to zjistí, nahlásit na dopravní inspektorát."

Janě Dvořákové přišel do týdne doporučený dopis s výzvou, že musí odevzdat svůj řidičský průkaz dopravnímu odboru obecního úřadu. Sama totiž nepozná, kdy jí hladina cukru v krvi klesá. Může proto nečekaně upadnout do bezvědomí. Pokud by se jí to stalo při řízení auta, mohla by způsobit nehodu.

Podle odborného lékaře z Diabetologického centra Všeobecné fakultní nemocnice v Praze Jana Šoupala mají být za volantem pozorní i lidé s vysokou hladinou cukru, tedy hyperglykemici: "Může u nich docházet k rozostření zraku, protože oční čočka může v sobě akumulovat glukózu a ta pak může osmoticky vtáhnout vodu do té čočky. Ta poté neplní svou funkci tak, jak by měla, protože není tak transparentní."

Čtěte také

Rozhoduje lékař

O odebrání řidičského průkazu rozhoduje vždy praktický nebo odborný lékař, říká mluvčí Ministerstva zdravotnictví David Šíma: "Jednak po vyhodnocení prohlášení žadatele ke zdravotní způsobilosti, a to včetně předchozích záznamů ve zdravotnické dokumentaci. A v neposlední řadě i na základě posouzení informací poskytnutých registrujícím lékařem žadatele. Případně také na základě dalších výsledků odborných vyšetření."

Snížit riziko zdravotních komplikací diabetikům pomáhají speciální přístroje na měření hladiny cukru v krvi, které případně dokážou pacientům aplikovat potřebnou dávku inzulinu.

autoři: Luděk Hubáček , ZV
Spustit audio