Ode dneška neplatí loňské dálniční známky. Do tří let by měly být elektronické

Dálniční známky za loňský rok ode dneška neplatí. Pokud chtějí řidiči vyrazit na dálnice, musí mít nové. Jinak jim hrozí pokuta až pět tisíc korun. Zájem o koupi dálničních známek se v závěru ledna zvýšil až desetinásobně. Do tří let ministerstvo dopravy plánuje zavést jejich elektronickou podobu.

Filip Treger si koupi dálniční známky naplánoval až na dnešní ráno: „Vždy je kupuji na benzince, snad se mi poštěstí.“ Další řidič, Pavel Mlčoch si známku pořídil už včera. „Bez dálniční známky bych se nehnul, protože jezdím do práce do Vyškova a do Olomouce,“ vysvětluje.

Pokud chtějí vyrazit řidiči na dálnice, musí mít nové dálniční známky. Jinak jim hrozí pokuta až pět tisíc korun. „Mám ji od včera. Bez dálniční známky bych se nehnul, protože jezdím do práce do Vyškova a do Olomouce,“ vysvětlil řidič Pavel Mlčoch.

Značný nárůst prodeje dálničních známek na konci ledna potvrdil Filip Zajonc z jedné čerpací stanice v Olomouci. „Poslední dva týdny je nárůst prodeje o 60 až 80 známek. Obvykle je jich 10 denně, teď je to třeba i 100 kusů,“ říká Zajonc.

Ministerstvo dopravy v současnosti plánuje nahrazení samolepek elektronickou známkou, kterou si lidé budou moci koupit online. „Pro zkušenosti jsme byli v Rakousku a na Slovensku, kde nákup přes internet už mají a nic si na sklo auta nelepí. Stejné to bude i u nás, kdy bude možné skrze internet nebo aplikaci nakoupit elektronickou známku. Aktuálně řešíme, zda budou kromě ročních, měsíčních a desetidenních známek také známky krajské nebo sezónní,“ uvedl Zdeněk Neusar z ministerstva dopravy. Vše budou podle něj kontrolovat pevné i mobilní kamery.

Nový systém dálničních známek by měl začít platit do tří let.

autor: min
Spustit audio