Odborníci čekají oživení ekonomiky, problémem zůstane nezaměstnanost

6. leden 2014

Českou ekonomiku čeká letos oživení. Hrubý domácí produkt se ve třetím čtvrtletí nečekaně snížil. Opakovaný propad v posledních třech měsících loňského roku ale odborníci nečekají. Podle nich HDP mírně vzroste a podobný vývoj odhadují i za celý rok.

Domácí ekonomika by měla letos opět růst, a to zhruba o dvě procenta. Důvodem bude oživení ve světě i obrat v rozpočtové politice vlády, která dosud kvůli škrtům omezovala vývoj hospodářství. Vyplývá to z průzkumu ČTK mezi analytiky.

Opakování recese Česku podle nich zřejmě nehrozí, i když na toto riziko před časem upozornil viceguvernér České národní banky Vladimír Tomšík. Analytici většinou očekávají růst HDP. Patří mezi ně i hlavní ekonom J&T Banky Petr Sklenář:

„Pro letošní rok 2014 očekávám mírný růst někde kolem 1,5 procenta HDP. Ty příčiny budou dány především na straně zahraniční poptávky, to znamená exporty, které postupně během roku bude doplňovat i domácí poptávka, a to hlavně spotřeba domácností.“

Exporty posílí obchodní bilanci

Ekonomika bude oživovat díky zahraniční poptávce. Růst se projeví v dalším zvýšení obchodní bilance. Po letošním deficitu 1,7 procenta HDP bude podle serveru Patria.cz letos přebytek na úrovni 1,3 procenta HDP.


Jedním z hlavních ukazatelů výkonnosti ekonomiky je hrubý domácí produkt (HDP). Představuje peněžní vyjádření celkové hodnoty statků a služeb nově vytvořených v daném období na určitém území.

Podle hlavního ekonoma společnosti Patria Finance Davida Marka zareaguje česká ekonomika na lepší situaci v eurozóně:

„Česká ekonomika by v letošním roce měla konečně vybřednout z recese a dočkat se růstu. Podle mého odhadu zhruba o 2 procenta. Klíčovým předpokladem je nicméně vývoj v eurozóně. Aktuálně většina odhadů počítá s tím, že se eurozuóna dočká mírného ekonomického růstu někde mezi 1 až 1,5 procenta. Pro nás je důležité Německo.“

Inflace by měla podle analytiků i přes zahájené devizové intervence zůstat kvůli poklesu cen energií na počátku letošního roku nízká.

Finance

Slabší koruna a levnější elektřina

Například analytici Raiffeisenbank odhadují, že průměrná inflace za celý letošní rok bude na úrovni 1,3 procenta. Podle odborníků z Komerční banky nepřekročí jedno procento. A stejně tak to očekává i ekonom David Marek:

Čtěte také

„Inflace bude v letošním roce nejspíše nižší, než byla loni. Očekávám průměrnou inflaci 1 procento. Na jedné straně je sice dopad slabšího kurzu koruny na dovážené zboží, na straně druhé jsou ovšem dva silné efekty v podobě levnější elektřiny pro domácnosti a neopakování vlivu vyšších sazeb DPH.“

Trh práce zřejme zůstane beze změn

Největším problém české ekonomiky bude podle odborníků nezaměstnanost. Podíl lidí bez práce koncem loňského roku byl necelých 8 procent.

Míra nezaměstnanosti bude na této úrovni podle ekonomů ještě v prvních měsících letošního roku. Nepříznivý vývoj odhaduje i analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák:

„Loňský rok byl z pohledu pracovního trhu nejhorší za existenci samostatné České republiky. Míra nezaměstnanosti vyjádřená jako podíl nezaměstnaných osob dosáhne zhruba 7,7 procenta. A o moc lepší vývoj neočekávám ani v roce letošním.“

Tahounem české ekonomiky bude i nadále průmysl. Podmínky ve zpracovatelském sektoru se ale v prosinci loňského roku mírně zhoršily.

Index nákupních manažerů podle společnosti Markit Economics meziměsíčně klesl. Objem nových zakázek přijatých českými výrobci ale dále rostl.

Podobný vývoj analytici očekávají také pro začátek tohoto roku.

Finance, ekonomika, kalkulačka
autoři: mkp , jbe
Spustit audio