Odborní praktičtí lékaři pro děti se bojí o svůj obor, petici sepisují i na západě Čech

13. květen 2015

Ministerstvo zdravotnictví tvoří nový zákon, který má obor Praktické lékařství pro děti a dorost sloučit s atestačním oborem Dětské lékařství. Bez specializace ale podle praktických lékařů nebude kvalita.

Lékaři s ambulantní praxí a lékaři v nemocnicích by po sloučení oborů skládali totožnou atestaci. Praktičtí lékaři se ale obávají, že tím utrpí kvalita péče o děti. V České republice včetně Plzně bojují proti tomuto návrhu peticí a přidávají se k nim i rodiče.

Dětský lékař zajišťuje péči o nemocné děti a také preventivní prohlídky zdravých dětí, kontrolu jejich vývoje, očkování, poradenství rodičům. K této činnosti zatím potřebuje atestaci z oboru Praktický lékař pro děti a dorost. A právě tuhle kvalifikaci od lékařů svých dětí rodiče vyžadují.

„Já jako rodič chci, aby lékař, který léčí moje dítě, byl dostatečně kvalifikován. Já jsem nezaznamenal nějaké problémy v kvalitě péče, takže nevidím důvod, proč by se něco mělo rušit," uvedl Pavel Taraba, který podepsal petici proti zrušení oboru praktického dětského lékaře v ordinaci plzeňské doktorky Lenky Šubrtové.

Důsledky zrušení dětského praktického lékařství vyvolávají bouřlivou diskusi

Prevence včetně očkování dětí má svoje pravidla a nutnou návaznost. Podle praktiků desítky let všechno výborně funguje. I to by mohla nová norma zhatit. Bojí se, že by mohly vzniknout zmatky okolo preventivních prohlídek a nejasnosti by mohly být i v kontinuitě očkování.

„Pro děti nebude zajištěna naše péče. To znamená, že bude možná větší tlak na lůžková oddělení, více dětí bude nutno hospitalizovat. V současné době se hodně třeba akutních stavů vyřeší u nás v ambulanci praktického lékaře pro děti a dorost," shrnula obavy praktiků dětská lékařka Lenka Šubrtová.

O konečném důsledku zrušení oboru se spekuluje hlavně na internetu. Někteří ambulantní lékaři se obávají toho, že je v budoucnu nahradí pediatři z nemocnic, kteří už nebudou potřebovat atestaci pro dětské praktické lékařství. Objevují se i názory, že se tímto krokem vyřeší nedostek praktických lékařů pro děti i dospělé a v budoucnu budou opět jen rodinní lékaři, kteří ošetří malé i velké pacienty.

Paniku dětských praktických lékařů krotí ministerstvo

Ministerstvo zdravotnictví považuje obavy dětských praktických lékařů za zbytečné a také předčasné. Připravovaná norma se prý totiž stále vyvíjí a nepřináší tak zatím žádná konkrétní a definitivní opatření. Slibuje také, že názory lékařů zohlední.

„Už nyní byla zapracována řada připomínek a bude ještě rozhodně vedena rozsáhlá diskuse. Pro nás ty připomínky nejsou formalita, velice nás zajímají názory odborné veřejnosti. Znění normy se stále vyvíjí, nemůžeme tedy konkrétně vůbec zatím komentovat jednotlivé její dopady, protože zatím stále nemá jasnou finální podobu, vysvětlovala mluvčí Ministerstva zdravotnictví Štěpánka Čechová.

Nový zákon o postgraduálním vzdělávání by měl vejít v platnost v lednu roku 2016. Petici za zachování atestačního oboru praktické lékařství pro děti a dorost zatím podepisují tisíce lidí.

autoři: sch , Lucie Sichingerová
Spustit audio