Odboráři z OKD vyjednávají o platech. Nechtějí přijít o příspěvek na dovolenou a Vánoce

31. květen 2013

Odboráři těžební společnosti OKD spojili síly. Na dole ČSM ve Stonavě na Karvinsku se sejdou zástupci všech odborových organizací, aby vedení firmy přiměli nesnižovat mzdy horníkům.

Úsporná opatření souvisí s celkovou situací OKD. Společnost má problémy s prodejem uhlí a situace na trhu je nejhorší za několik posledních let. Kvůli horším hospodářským výsledkům se rozhodly škrtat investice, slučovat šachty a snižovat platy.

Předseda Sdružení hornických odborů OKD Jaromír Pytlík o špatných číslech ví. „Na každé tuně ztrácíme 15 eur, takže tak to dál nemůže jít. Momentálně je to velice těžké. Pokud to bude možné, ať se ušetří všude jinde peníze, a zachovají se lidem mzdy,“ říká.

Snižování platů ale očekával. „Předpokládal jsem, že k tomu může dojít. Vývoj sledujeme od druhého pololetí loňského roku a čekal jsem, kdy s tím zaměstnavatel přijde. Už máme zkušenosti z roku 2009,“ přiznává Pytlík.

Firma se brání, že na tarifní složky mzdy nesahá, ale pouze chce zrušit příplatky na dovolenou, který se vyplácí v polovině června. „Jednáme o zrušení příplatku na dovolenou, tedy v podstatě o zrušení třináctého platu,“ vysvětluje mluvčí OKD Vladislav Sobol.

„Nejenže chtějí zrušit přídavek na dovolenou, ale chtějí vázat i přídavek na Vánoce na výši zisku, což by opravdu zhoršilo mzdové podmínky našich zaměstnanců. Podle jejich návrhu by mohl být pokles mezd až o 10 procent, což je přídavek na dovolenou a na Vánoce,“ říká Pytlík.

Podle něj by tak průměrný výdělek horníků klesl z 32 na 28 tisíc korun. OKD se však proti jeho tvrzení ohrazuje, v roce 2012 byla průměrná mzda v OKD přes 37 tisíc korun (bez top managementu) a v dole přes 35 tisíc korun hrubého. To je o polovinu více než regionální i celorepublikový průměr.

„Nesahal bych v žádném případě na základní mzdy horníků. Máme připravené kompromisní opatření na zálohovou výplatu přídavku na dovolenou, který budeme projednávat dneska. Pak chceme doplatek v měsíci říjnu,“ navrhuje šéf Sdružení hornických odborů OKD.

Přiznává sice, že firma musí šetřit, ale raději by uspořil jinde. OKD podle něj podcenily situaci na trhu i ve svých financích. „Za posledních devět let měla firma čistý zisk přes 50 miliard korun, tak jeden problémový rok nemůže firmu položit,“ míní Jaromír Pytlík. Vyhlásit stávkovou pohotovost se však horníci zatím nechystají.

autoři: jch , mrk , Mirko Kašpar
Spustit audio