Odboráři České pošty hrozí firmě žalobou. Chtějí dorovnání mezd

22. říjen 2015

Odboráři se dnes sejdou s vedením České pošty, aby projednali žádost o dorovnání mezd. Podle odborů mají zejména pracovníci v Brně a Olomouci průměrně o tři až pět tisíc korun měsíčně nižší mzdy než pracovníci na stejných místech v Praze. To ale zákoník práce zakazuje.

„Zákoník práce nerozlišuje zaměstnání a odměňování zaměstnání podle toho, kde práci vykonávám," upozorňuje právník a místopředseda ČMKOS Vít Samek.

„Bohužel k žádným rozumným výsledkům ani kompromisu jsme se za rok a půl nedostali,“ dodává předseda jedné z odborových organizací Petr Pohl.

Nespokojení jsou hlavně řidiči a pracovníci v depech, kde se překládají balíky. Pošta rozdíly v platech přičítá různé výkonnosti jednotlivých pracovníků. Podle mluvčího Matyáše Vitíka je ale vedení společnosti odboráře ochotné vyslechnout.

„Pokud odbory samozřejmě zvednou toto téma, tak vedení České pošty je ochotné a připravené o tématu jednat.“

Pokud se dnes obě strany nedohodnou, chce asi 460 zaměstnanců podat na Českou poštu žalobu. Pokud by uspěli, poštu by to podle odborářských propočtů stálo nejméně půl miliardy korun.

Česká pošta má přes 31 tisíc zaměstnanců. Loni hospodařila se ziskem před zdaněním 241 milionů korun a tržbami 19 miliard korun. Provozuje 3200 poboček, z toho je více než tisícovka ztrátových.

autoři: ima , Tomáš Kremr
Spustit audio