Odborář je svým způsobem oběť. Být šéfem odborů a kandidovat na prezidenta není výhoda, říká místopředseda ČMKOS

20. říjen 2022

V květnu oznámil předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula, že chce kandidovat na prezidenta jako občanský kandidát. Nepoškozuje tím práci odborů? „Nepoškozuje, zviditelňuje ji,“ říká místopředseda Českomoravské konfederace odborových svazů Vít Samek. „Svým způsobem ji poškodit může. Středula se dostává do situací, kdy není úplně zřetelné, na které pozici se zrovna vyskytuje,“ míní komentátor serveru Seznam Zprávy Martin Čaban.

Samek je přesvědčen, že post šéfa největší odborové centrály oproti jiným kandidátům neznevýhodňuje.

Čtěte také

„V televizi se střídají prezidentští kandidáti, jen to fičí. Teď jsem viděl Pavla Fischera. Je to senátor a neslyšel jsem, že by se cítil rozpolcen mezi kandidátstvím na prezidenta a výkonem funkce senátora. To je obdobná situace, odbory jsou součástí veřejného prostoru. Vyjadřujeme se k řadě politických témat, protože věci, které jsou navýsost politické jako daňový systém, sociální zabezpečení, to všechno jsou témata, která jsou stejně tak politická jako odborová. Řekl bych, že se to plynule doplňuje,“ vysvětluje odborář

Čaban to tak ale nevidí. Upozorňuje na oddělení pozice šéfa odborů od prezidentského kandidáta. Za problém považuje to, že chybí pravidla pro regulaci kampaní.

„My se přímou volbu pořád ještě učíme. To, co jsme tady viděli v předchozích volbách, také vyvolávalo jisté otázky. Karel Schwarzenberg kandidoval přímo z pozice ministra zahraničí. Také nebylo úplně jasné, jestli je to dobrý nápad. Pokud jde o odborovou centrálu, to je zase nový případ, který se budeme muset nějakým způsobem naučit,“ naznačuje.

Čtěte také

Pravidla pro regulaci kampaní jsou podle něj dnes nastavena tak, že může kandidovat někdo, kdo má jinou politickou funkci.

„Úřad pak nějakým způsobem sleduje, co je provedení té politické funkce a co už je kampaň ve snaze o zvolení do nějaké jiné politické funkce. Zatímco u odborové centrály prostě tato pravidla nastavená úplně nejsou. Bude se to složitě kombinovat. Budeme zjišťovat, jestli když předseda ČMKOS hovoří na odboráři svolané demonstraci, vystupuje jako předseda odborů, nebo jako prezidentský kandidát,“ vysvětluje.

Pokud bude na tripartitě za něco bojovat, představitelé vlády mají šanci mu předhazovat, že nedělá odborovou práci, ale kampaň.
Martin Čaban

Josef Středula tu demonstraci nesvolal, reaguje Samek. Připomíná, že demonstraci svolala rada ČMKOS, což je 31 předsedů odborových svazů.„A zdůrazňuji, že Josef Středula ještě není kandidátem. Stane se jím až ve chvíli, kdy získá 50 tisíc podpisů, které budou ověřeny příslušným státním orgánem. V tuto chvíli je jedním z možných kandidátů,“ říká místopředseda ČMKOS.

Odborář je svým způsobem oběť

Co se týče podpory prezidentských kandidátů ze strany odborů, připomíná, že členská základna ČMKOS kryje celou politickou sféru

„Odbory jsou svobodná organizace, která má zájem chránit zájmy zaměstnanců ve veřejném prostoru vůči státu, sociálnímu partnerovi, a politika jde v tu chvíli pro ně stranou. Tam je klíčový zájem: Podaří se nám prosadit zvýšení minimální mzdy? Podaří se nám zachránit podniky před krachem, aby to zachovalo zaměstnanost? To jsou naše témata,“ konstatuje.

Prolnutí mezi odbory, které mají široký odborný záměr, se státní politikou v dalším postupu profesní kariéry je značné.
Vít Samek

Podle komentátora ale právě u těchto témat může vyjednávací pozici odborů oslabovat právě to, že Josef Středula kandiduje na prezidenta.

„Pokud bude na tripartitě nějakým způsobem třeba bojovat za zvýšení minimální mzdy, představitelé vlády a koneckonců i zaměstnavatelských svazů mají šanci mu předhazovat to, že nedělá odborovou práci, ale prezidentskou kampaň. Například ministr Marian Jurečka (KDU-ČSL) už tento argument použil v reakci na jednání o minimální mzdě,“ upozorňuje Čaban.

Čtěte také

Při tripartitě nikdo o prezidentské kandidatuře nediskutuje, reaguje Samek. S názorem, že by měl Josef Středula do konce kampaně a prezidentské volby přerušit své členství v odborech, nesouhlasí. Připomíná, že odborovou minulost měla řada ústavních činitelů.

„Prolnutí mezi odbory, které mají široký odborný záměr, se státní politikou v dalším postupu profesní kariéry je značné a nevidím na tom nic špatného. Svoji odborovou minulost měl třeba i bývalý předseda Senátu Jaroslav Kubera nebo Milan Štěch. To se s ničím nepere. Odborář je naopak svým způsobem oběť, protože pracuje v prostředí, které není přátelsky nakloněné. Takže není úplná výhoda být šéfem odborů, který do kandidatury jde. Josef to zkusil a uvidíme,“ dodává místopředseda ČMKOS.

Poslechněte si celou debatu. Moderuje Karolína Koubová.

autoři: Karolína Koubová , kbr

Související

Čekání na prezidenta

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.