Odběratelé tepla v Hradci Králové se bouří. Tepelné hospodářství jim totiž dodatečně navýšilo cenu

21. květen 2020 08:20

Někteří odběratelé tepla v Hradci Králové se dočkali nepříjemného překvapení. I přes teplou zimu jim dodavatel, společnost Tepelné hospodářství Hradec Králové, navýšil cenu. Někteří zákazníci sepsali petici, pod kterou posbírali už stovky podpisů, a chtějí vysvětlení. Firma s nimi podle autorky petice Sylvie Surmové odmítla diskutovat. 

Čtěte také

„Jediné, co bychom my chtěli, aby Hradečáci měli srovnatelnou cenu tepla s Pardubicemi a Chrudimí," říká Sylvie Surmová, autorka petice, s tím, že cena tepla v Hradci je vyšší než ve zmíněných městech.

Podle společnosti Tepelné hospodářství Hradec Králové ale cena srovnatelná je a v Hradci patří k těm nižším. Navíc je průhledná a dá se snadno zkontrolovat. A přepočet na spotřebovaný gigajoule nedopadá pro Hradec podle společnosti vůbec špatně.

Ředitel firmy Jiří Seidler se k petici momentálně vyjadřovat nechce, celá věc ho ale mrzí. Stanovení takzvané konečné ceny bylo podle něj nevyhnutelné. Společnost totiž vyčerpala veškeré rezervy, které měla na výkyvy teplot.

Peníze

„Tím impulsem byla i ta věc, že nás Evropská unie postavila před hotovou věc. Do roku 2025 musíme pořídit pro všechny odběratele nový typ měřičů tepla. Tato investice je minimálně v objemu 16 milionů korun. Takže my si samozřejmě musíme vytvořit dostatek rezerv, abychom mohli i tuto záležitost realizovat mimo běžné investice a opravy."

Celou věc šetří Energetický regulační úřad

Stanovení konečné ceny není až tak neobvyklý krok, jak by se mohlo na první pohled zdát.

Čtěte také

Pokračuje mluvčí úřadu Michal Kebort.
„Zpětné navýšení výsledné ceny tepelné energie je obecně možné. Po odběrateli jej ale lze požadovat pouze za předpokladu dodržení cenových předpisů a existence jednoznačně definovaného smluvního ujednání s možností doúčtování sjednané ceny. Nicméně to, zda byly všechny podmínky splněny v konkrétním případě, můžeme komentovat až po důkladném seznámení se s podrobnostmi."

Celé šetření Energetického regulačního úřadu může trvat několik měsíců, možná až rok.

Na výsledky šetření chce počkat i hradecký magistrát coby zřizovatel Tepelného hospodářství, říká náměstkyně primátora Věra Pourová z Hnutí ANO.
„Já bych chtěla počkat na výsledky jeho šetření. Protože to je pro mne ta hlavní autorita, která má samozřejmě k věci co říci. Pokud by došlo k závěru, že se něco stalo špatně, tak by to společnost Tepelné hospodářství musela řešit. Ale nechci předjímat, těžko říct."

03606984.jpeg

Podle spoluautora petice Pavla Horáčka je ale v každém případě chybou, že Tepelné hospodářství musí městu generovat zisk na úkor peněženek odběratelů.
„V tom to skoro zraje na nějakou hloubkovou kontrolu, jakým způsobem tedy hospodaří. Proč tam rostou osobní náklady. Když se podíváte, byť ne jako ekonom, ale jako laik, jakým způsobem je vedena firma o 45 lidech, proč mají 17 THP pracovníků, tři top manažery. Na co?"

Autoři petice zatím nasbírali kolem 500 podpisů, které chtějí v průběhu června předat městu.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související