Od víkendu platí ve veřejné dopravě na západě Čech nové jízdní řády

5. březen 2018

Cestující veřejnou dopravou se musí připravit na změny. Některé autobusy nebo vlaky od víkendu jezdí jinak, další zase nejezdí vůbec. Česko má za sebou první celostátní změnu jízdních řádů. Některé úpravy se dotkly i cestování na západě Čech.

Novinky jsou na některých autobusových linkách. Největší veřejný autobusový dopravce na západě Čech, tedy ČSAD autobusy Plzeň, zrušil některé spoje. Změny se týkají například linky Domažlice - Plzeň - Praha. Dopravce změny zveřejnil na svých internetových stránkách.

Jedním z hlavních důvodů úprav jsou vysoké náklady. ČSAD ruší některé spoje, které dosud nehradil Plzeňský kraj a dopravce je dosud vypravoval na své vlastní náklady, dalšími důvody jsou slabá vytíženost a nedostatek řidičů. Rušení spojů přichází krátce poté, kdy Plzeňský kraj provedl hloubkovou kontrolu smluv uzavřených s dopravcem a po dopravci požaduje vrátit 123 miliónů korun. Dopravce dluh uznal a uhradí ho během tří let.

Nejezdí některé posilové spoje, někde zdražilo jízdné

Dopravce zrušil několik posilových spojů. V pracovní dny už například nejezdí dva páry posilových spojů v úsecích Stod - Plzeň a Holýšov - Plzeň. Jedná se o posilové spoje v 7:50 ze Stodu a v 9:45 z Plzně. Nejezdí také posilový spoj v 6:53 z Holýšova do Plzně a ve 12:30 z Plzně zpátky do Holýšova. Nově nejedou dva páteční posilové spoje z Domažlic ve 14:15 do Plzně a zpátky v 16:25 do Domažlic. Chybí také jeden pár dopoledních spojů v pracovní dny v 10:10 z Domažlic do Plzně a zpět.

Změny se ale dotkly i ceny jízdného. Například na třech linkách si cestující připlatí za jízdenky, jde o linku Domažlice - Plzeň - Praha, jízdné zdraží také na trase Tachov - Bor - Nýřany - Plzeň - Rokycany - Praha a na lince Plzeň - Karlovy Vary. U všech tří linek také nově platí sleva pro studenty s průkazem ISIC.

Dopravců, kteří změnili své jízdní řády nebo zrušili některé spoje, je ale více. Například společnost RegioJet zrušila žluté autobusové spoje v 5:00 z Plzně do Prahy a v některé dny nepojede ani autobus v 6:30 z Prahy do Plzně. Dopravce to uvádí na svém webu. Tím ale výčet změn platících od 4. března nekončí. Dopravci tedy upozorňují cestující, aby si před každou svou cestou raději zkontrolovali aktuální jízdní řády.

autoři: lum , sch
Spustit audio