Od úterý 7. ledna přestal vysílač Trutnov-Černá Hora šířit na Královéhradecku signál DVB-T

6. leden 2020 11:27

Televizory a set-top boxy, které umí přijímat jen signál DVB-T a neporadí si se standardem DVBT-2 vám brzy budou k ničemu. Na první diváky, kteří stále ještě nepořídili novou techniku, dojde zítra už i na Královéhradecku. Detaily zjišťoval reportér Tomáš Lörincz.

Jak lidé dnes poznají, jestli jim televize bude fungovat i po zítřejším ukončení vysílání z vysílače na Černé Hoře?

Čtěte také

Na televizní obrazovce se v domácnostech, které nemají vhodnou techniku, už několik týdnů objevuje třeba ve vysílání České televize,(ale i jinde, varovný piktogram, který diváky upozorňuje na to, že by si měli pořídit nový set top box nebo televizi.

Informace o tom, jestli je přijímač vhodný pro přechod na DVBT-2, se dají najít i v manuálu daného přístroje, je ale jasné, že někteří zejména starší lidé mohou mít s orientací v manuálech potíže. Ledacos se dá poznat i podle stáří televize - první vhodné se na našem trhu začaly objevovat někdy před pěti, šesti lety, častěji pak od roku 2016.

Pokud máte televizi třeba sedm a více let je jasné, že sama o sobě fungovat nebude, pak záleží na set top boxu.

Vysílání na Královéhradecku zajišťuje nejen vysílač Černá Hora, ale i vysílače další - na Chlumu, Dobrošově nebo ve Vrchlabí, část domácností může pokrýt i signál z Liberce nebo Turnova.

Vysílač (ilustrační foto)

Dříve či později přijdou o možnost sledovat televizi i lidé, kteří mají signál z těchto vysílačů. Ty vypnou vysílání DVBT postupně všechny. Konkrétně na Královéhradecku to bude nejpozději 29. konci dubna.

Opravář televizorů Milan Dusil ale upozorňuje na to, že i když jste na signálu dalších vysílačů, které budou zatím vysílat dál, nemusí to stačit.
„Může to být problém, protože záleží na tom, v které lokalitě se člověk nachází. Samotný rodinný domek nebo anténa. Pokud se nachází ve stínu, například tady na Novém Hradci Králové, tak to asi nepůjde. Pokud je někde mimo, může to jít."

Jistotu nám dá jen nový televizor nebo set-top box. Která varianta je lepší a pro uživatele příjemnější záleží na úhlu pohledu, pořízení set top boxu je levnější, takové zařízení pořídíte za ceny už kolem 700 korun.

Na dveře klepe nový standard digitálního pozemního televizního vysílání DVBT-2 (ilustrační foto)

Na druhou stranu má tahle varianta jedno úskalí, upozorňuje Milan Dusil.
„A to u starších lidí, mám na mysli osmdesátníky a víc, kteří nejsou na takové technické úrovni. A stane se, že musí mít dva ovladače. Tady nasává problém. Proto bych speciálně těm starším lidem doporučoval, pokud jim to jejich finanční možnosti dovolují, aby si raději koupili nový televizor a zpříjemnili si stáří."

Pro správný příjem signálu je totiž v případě staršího televizoru a nového set top boxu potřeba nastavit oba ovladače. Dodejme také, že jak televizory, tak set top boxy jsou aktuálně na většině prodejen s elektronikou k dostání, a to v různých cenových relacích.

A najít se dá i řada firem nebo řemeslníků, kteří k vám domů případně přijedou a všechno správně nastaví, tady se ceny pohybují od pěti set korun.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související