Od středy se mohou k očkování registrovat i chronicky nemocní pacienti

Centrální registr očkování proti covidu-19 se od středy 24. března otevřel pro další skupinu lidí. Jsou to chronicky nemocní pacienti, například cukrovkáři, lidé, kteří trpí onemocněním plic, srdce, ledvin nebo obezitou. Ještě před samotnou registrací dostanou od svých ošetřujících lékařů SMS zprávu s unikátním kódem, který do formuláře při vyplňování napíší. 

Čtěte také

Vladislavu Havránkovi bude 68 let. Srdce mu operovali v pražském Institutu klinické a experimentální medicíny v létě 2019. Kvůli diagnóze spadá mezi pacienty, u kterých hrozí, že by nákazu koronavirem provázel těžký průběh nemoci.

Předběžně se k očkování přihlásil u svého praktika. Ten ale zatím neměl dostatek vakcín. Chystám se na první den možnosti registrování, abych byl naočkovaný co nejdřív. Myslím, že očkování k něčemu je,“ dodává.

Bude se čekat

Kolik chronicky nemocných lidí bude vakcínu potřebovat co nejdřív, kraj zatím jen odhaduje. Podle středočeského koordinátora očkování a primáře interního oddělení nemocnice v Mladé Boleslavi Martina Poláka to určitě budou desítky tisíc.

„V rámci nemocnice jsme dali dohromady seznamy našich odborných ambulancí,vyšel nám z toho počet zhruba 22 tisíc lidí. Teď přijde druhá fáze, ve které budeme muset zhodnotit, kdo patří do prioritní skupiny,“ popisuje.

Na první dávku vakcíny proti koronaviru mohou noví zájemci čekat několik týdnů: „Bude se samozřejmě čekat na dostatek vakcín. Pořád to není tolik, kolik bychom byli schopni vyočkovat,“ upozorňuje lékař.

Chronicky nemocné pacienti ale dál mohou využít očkování u praktiků nebo ve vybraných centrch specializované péče.

Spustit audio

Související