Od října by se měla začít stavět dálnice D11 z Hradce Králové do Předměřic nad Labem

30. srpen 2018 09:49

Stavbě dálnice D11 z Hradce Králové do Předměřic by už nic nemělo bránit. Ředitelství silnic a dálnic totiž uzavřelo dohodu se sdružením Děti Země. To koncem července podalo rozklad proti stavebnímu povolení. Teď se sdružení zavázalo, že ho do jednoho týdne stáhne.

Dnes se u Jaroměře začíná stavět další úsek dálnice D11. Kdy bude hotová až na polské hranice?

03447994.jpeg

Dnes krátce před polednem začne oficiálně stavba dalšího úseku dálnice D11 mezi Hradcem Králové a česko-polskou hranicí. Po jedenácté hodině položí základní kámen úseku Smiřice - Jaroměř. 

Ředitelství silnic a dálnic chce teď co nejrychleji předat staveniště, říká generální ředitel Jan Kroupa: „Do konce 2. října si myslíme, že staveniště předáno budeme mít a můžeme zahájit prvotní práce. Jednak se začne odvážet zemina po archeologickém průzkumu, samozřejmě potřebujeme také doměřit v některých částech ten terén. Následně připravíme realizační dokumentaci stavby a tak dále."

Dálnice z Hradce Králové do Předměřic má nepravomocné stavební povolení od června. Sdružení Děti země ho napadlo podáním rozkladu. Ředitelství silnic a dálnic vyhovělo některým jeho připomínkám a podepsalo s ním ve středu dohodu. Její součástí je třeba ochrana dřevin či živočichů.

Dálnice D11 mezi Poděbrady a Hradcem Králové

Další opatření vysvětluje předseda sdružení Miroslav Patrik, který je kandidátem Zelených a nezávislých v komunálních volbách: „Například jsme tam navrhli, aby se v průběhu té stavby měřily intenzity hluku a pokud tam bude překročení, tak se způsob výstavby dálnice uzpůsobí."

Měřící zařízení by měla být umístěná na nejbližších domech. V dohodě se píše i to, že obojživelníci a plazi budou chráněni před vstupem na staveniště dočasnými bariérami s odchytovými nádobami.

V lokalitě se podle společnosti Natura servis, která pro ŘSD provádí ekologický dozor, vyskytují například ještěrka živorodá, užovka obojková nebo skokan skřehotavý.

Na další část dálnice D11 z Předměřic nad Labem do Smiřic pravomocné stavební povolení už ředitelství má a úsek Smiřice - Jaroměř se staví od jara.

autoři: Václav Štefan , baj
Spustit audio

Související