Od pěstitelů k zákazníkům. Farmářské trhy obnovují slávu středověkých tržišť

Trhy a tržiště existují odnepaměti. Představují místo, kde se nejen prodává a kupuje, ale také dochází k setkáním. Kde jinde se ostatně mohou dát do řeči nakupující přímo s farmáři. Jak se důležitá společenská událost vyvíjela v čase?

Trhy vznikaly ve středověké Praze v centrech jednotlivých historických měst – na Staroměstském, Karlově nebo Václavskému náměstí. Postupem času se přesunuly do vedlejších ulic a prostor. Na Starém Městě pražském vznikla enkláva, do které patřil Zelný trh (dnešní Havelský), Uhelný, Ovocný nebo Vaječný trh.

Uzavřená tržiště se začala objevovat na konci 19. a začátku 20. století. První byla v Praze Staroměstská tržnice, následoval Smíchov a Vinohrady nebo jatka v Holešovicích. Prodávalo se tam v podstatě to samé, co na otevřených tržištích, ale také potraviny, které potřebovaly být „u ledu“. V podzemních prostorách se totiž zřizovaly chladírny.

Se zbožím na trh přijížděli lidé z venkova. Na hranicích Prahy platili potravní daň. Na tržišti si zaplatili místo podle velikosti stánku. Někdo prodával jen z nůše nebo vozíku. Prodejci dodržovali přísná pravidla a museli mít živnost nebo koncesi.

Obchod, zábava i místo pro živly

Za Josefa II. vznikaly nové tržní řády. V té době se všemu dával nějaký řád. Nejstarší dochované pocházejí v Praze z roku 1791. Modernější verze byly sepsány v roce 1905 a 1928.

Sazenice na zahrádku nebo do truhlíku na balkon

„Existuje třeba seznam hub, které se směly prodávat na Uhelném trhu. Těch druhů bylo přes 20. Bylo předepsáno, jak se houby mají uchovávat, aby se nezapařily. Celkově, pravidla v tržních řádech byla pro mě s podivem velmi striktní. Bylo jasně dáno, co se smí a co se nesmí. Kdy trhovec nastupuje, kdy končí, že má uklízet. Že se to pak ve skutečnosti tolik nedělo, se dočteme v dobovém tisku. Stížnosti na to, že tržiště jsou po opuštění neuklizená, špinavá, se vyskytují. Ale řády to ošetřovaly,“ říká historička Pavla Státníková, autorka knihy Trhy a tržiště.

Novodobé trhy

O novodobých, takzvaných farmářských trzích, se začalo mluvit v roce 2006. První se podařilo zrealizovat až v roce 2010 v hlavním městě. Rychlostí blesku se pak rozšířily po celé republice. V současnosti se konají snad v každé větší obci.

Havelské tržiště funguje od roku 1232

Existuje Asociace farmářských tržišť ČR. Sepsala, co by se při provozování farmářských trhů mělo dodržovat:

  • důsledný výběr prodejců
  • kvalita a tuzemský původ potravin
  • vysoká kultura prodeje
  • férový přístup k prodejcům
  • rozumně nastavené poplatky za prodejní místa
  • oživování městských prostor
  • podpora malého a středního zemědělského sektoru
  • výběr lokálních potravin