Od nového roku zaplatí většina domácností víc za vodu. Poplatky ale mohou od května klesnout

30. prosinec 2019 10:17

Vedle zdražení poplatku za svoz komunálního odpadu, ke kterému přistoupila řada měst a obcí v Královéhradeckém kraji, čekají domácnosti vyšší výdaje i za vodné a stočné. Od nového roku zaplatíme za vodu podle dodavatelské společnosti od necelých 70 až po více než 100 korun za krychlový metr vody. Od května by se ale zase měly na účtech objevit aspoň o něco nižší částky. 

Čtěte také

Zdražení se nevyhne většině domácností v kraji včetně krajského města. Mluvčí Královéhradecké provozní Veronika Bergrová byla konkrétnější.
„V Hradci Králové je takzvaná dvousložková cena a průměrná cena těchto dvou částek vzroste v roce 2020 na 101,70 Kč za tisíc litrů vody. Což je nárůst o necelé dvě procenta."

Procentuálně vyšší nárůst hlásí i Vodohospodářská a obchodní společnost Jičín, ceny vzrostou o šest procent na 86 korun a 17 haléřů za 1000 litrů vody. Důvody zdražení popsal ředitel společnosti Richard Smutný.
„Jedním z hlavních důvodů je samozřejmě nárůst cen vstupů, ale hlavně je to sucho, které nás trápí poslední tři roky. Firma na to musela reagovat zvýšenými náklady a zvýšenými investičními náklady."

Ceny vody porostou vedle Jičínska i v dalších okresech kraje

Náchodské Vodovody a kanalizace zvednou ceny o 5 procent na 85 korun a 10 haléřů. Čísla z Trutnova prozradila mluvčí města Michaela Dědková.
„V Trutnově dojde ke zdražení o čtyři procenta. Lidé tak budou platit 82 korun a 95 haléřů za metr krychlový vody."

vodovodní kohoutek, voda z kohoutku, dřez, kuchyně

Méně přehledná je situace na Rychnovsku, kde se obce rozhodly upustit od jednotné ceny a nově ji stanoví podle skutečných nákladů.

Nejvyšší nárůst - o 14 procent až na 92 korun - čeká obyvatele Borohrádku a dalších čtyř obcí v okolí. Naopak stejná cena jako letos - 81 korun - zůstane v Kostelci nad Orlicí, Rychnově nad Kněžnou nebo v Kvasinách. V Jaroměři zaplatí klienti Městských vodovodů a kanalizací 70 korun, stejně jako lidé v Červeném Kostelci.

Od května si pak budou zákazníci zvykat na další nové částky ve vyúčtování

Vodné a stočné se totiž z patnáctiprocentní sazby DPH přesune do sazby desetiprocentní a voda pro společnosti trochu zlevní. Rozdíl si firmy většinou neplánují nechat.

Čtěte také

Například ředitel Vodohospodářské a obchodní společnosti Jičín Richard Smutný k tomu řekl:
„Firma ceny spočítá bez DPH. Takže počítáme s tím, že celé snížení přeneseme na zákazníky. Vodohospodářská společnost si žádný rozdíl v ceně neponechá."

Ceny vody se v Česku budou v příštím roce lišit v jednotlivých městech docela výrazně - třeba v Klatovech na Plzeňsku zaplatí lidé jen 65 korun, zatímco ve zhruba čtyřicet kilometrů vzdálených Nýřanech to bude téměř 109 korun.

Nejdražší vodné a stočné - kolem 115 korun za krychlový metr - čeká domácnosti na Táborsku, nejlevněji - za 51 korun - pořídí vodu v Krnově.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související