Od malování k medicíně v IKEMu. „Pacienti si nás občas pletou,“ shodují se dvojčata Petr a Pavel Wohlovi

Pokud by si na sebe vzali stejné oblečení, jen stěží je rozpoznáte – malíři, lékaři a dvojčata Pavel a Petr Wohlovi si v medicíně vybrali každý jiný obor – jeden internista, druhý gastroenterolog, oba dva ale léči pacienty v Institutu klinické a experimentální medicíny, a jak říkají, velmi úzce spolupracují.

Na základní škole byli tak divocí, že je učitelé museli rozsadit do jiných tříd, a shodují se, že maminka i tatínek museli mít svatozář. Jejich otec, bývalý hokejista a trenér, je později vedl k malování, kterému se věnují dodnes.

„V té době to byl útěk k jiným hodnotám a v případě divokých dětí to byla velmi dobrá idea,“ podotýká Pavel. Dnes mají oba dva za sebou mnoho výstav a přiznávají, že malují spíše o víkendu, kdy je více času.

Čtěte také

„O Vánocích se s bráchou zavřeme a malujeme,“ přibližuje Petr a Pavel dodává: „Dokážeme malovat třeba 18 hodin, pak to jdeme navzájem zkonzultovat.“ Pro oba dva je malování způsob odpočinku a relaxace, člověku to prý jednoduše udělá dobře.

K medicíně je vedli rodiče, žádným nátlakem ani násilím, ale rozmluvou. Petr je specializací internista, diabetolog a endokrinolog, Pavel gastroenterolog a endoskopista, a s úsměvem přiznávají, že pacienti si je v IKEMu občas pletou.

Jaký je život dvojčat? Přiblížili bratři Wohlovi

A co se týče oboru, tak Petr připomíná, že celý koncept výživy, která se dává do žil, se zlepšil tak, že dnes pacienti můžou chodit ven, a zlepšila se tak kvalita jejich života. A Petr dodává, že v endoskopickém vývoji je rychlost neuvěřitelná – zobrazení slinivky, prevence tlustého střeva: „Mnoha lidem to zachrání život.“

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: prh
Spustit audio