Od konce týdne bude v Hradci Králové příležitost využít zimní výbavu a brusle. Kde přesně?

9. srpen 2018 10:02

I v tomto týdnu mají teploty vystoupat nad třicet stupňů. A tak bude nejspíš řada z nás přemýšlet, kde se ochladit. Jak zaznamenal reportér Tomáš Lörincz, snesitelnější podmínky jsou například v hokejové hale. A ta hradecká brzy návštěvníky na první veřejné bruslení. 

Málokdo tuší, jak se vyrábí kvalitní led pro hokej. Jeden z nejlepších mají ve Vrchlabí

Připravit dobrou ledovou plochu je umění

Když klesne teplota pod bod mrazu, vznikne z vody led, to ví nebo by vědět měl téměř každý. Jenže není led jako led a připravit ten ideální a dokonalý na hokejové zápasy, to už je málem alchymie. Nebo spíš směs různých dalších oborů, kterým by možná svého času Rudolf II. tleskal stejně jako zmíněné alchymii. A mistři svého oboru jsou v Podkrkonoší - ve Vrchlabí, tamní led je podle mnohých nejlepší v republice.

„Tak rozhodně je teď lepší být na zimáku než venku. V té hale je pěkně chladno, takže se člověk pěkně osvěží. I když makáte na ladě, tak je to lepší," říká Jirka, kterého znají fandové hradeckého ledního hokeje pod přezdívkou Pajda, před nástupem na led, který si se skupinou kamarádů pronajal zhruba na hodinu a půl.

Právě individuální pronájem ledu zatím zůstává jedinou možností, jak si v létě v Hradci králové zabruslit. Hokejový Mountfield zatím veřejné bruslení nepořádá.

Hokej je hra na bruslích

Podle Petra Picky z hradeckého hokejového klubu se to ale brzy změní, i když zatím spíše jen na zkoušku: „Veřejnost bude poprvé bruslit 11. srpna. V tuto chvíli je to na ten týden jediné veřejnosti přístupné bruslení. A uvidíme, pravděpodobně v těch dalších týdnech zařadíme nějaké další."

Hokejový klub se zatím v létě k pořádání podobných akcí moc nemá

Petr Picka vysvětlil, že v teplém počasí v minulých letech nebyl v Hradci Králové o veřejné bruslení příliš velký zájem: „Jak kdy. Ale spíš je ta návštěvnost nižší, než potom třeba od září, kdy už děti zase chodí do škol a také v Hradci je spousta studentů a žáků."

Bruslení je zábava

Jedním z důvodů může být například také to, že zájemci nemají možnost si půjčit brusle. Musí si přinést svoje.

Klub ve spolupráci s městem přitom led vyrábí už od července. Začaly tréninky nejen ligového áčka, ale i mládežnických kategorií.

Ledař Jan Luňák popisuje, že než se hala pořádně vychladí, chvilku to trvá: „Máme už samozřejmě nachlazeno. To nejde jen pouštět do ledu. Musí se nabít všechny ty hmoty. Ten chlad se musí dostat do všech materiálů."

Hřiště i led jsou všude stejné. Je hezké, když lidé přijdou na hokej. A je jedno, kde to je

Hokejista Petr Koukal ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Lední hokejista Petr Koukal, hrající na postu středního útočníka, nastupuje od května 2017 v dresu klubu HC Mountfield Hradec Králové. Mimo Českou republiku působil na klubové úrovni také v Rusku a Finsku. 

Aktuální podmínky ve velké hale popisuje Petr Picka: „Aktuální teplota vzduchu ve velké hale je něco kolem 20 až 25 stupňů. Máme na jedné straně maličko rozdělané opláštění z důvodu výstavby. To znamená, že stavitel si touto rozdělanou částí dává materiál do haly jeřábem. Takže s tou teplotou je to teď maličko horší, ale už se blížíme nějakému konci."

Už začal ale také provoz v malé hale, kde bude určitě chladněji. A protože klub plánuje pořádat veřejné bruslení právě tam, bude možná zájem v těchto horkých dnech přece jen větší.

autoři: Milan Baják , lcz
Spustit audio

Související