Od kočovného Tyla po šaty Adiny Mandlové. Výstava Národního muzea provází historií českého divadla a filmu

Chcete vidět, jaké šperky nosila operní pěvkyně Ema Destinnová nebo jaké šaty si nechala ušít Adina Madlová? Stačí se vydat do Nové budovy pražského Národního muzea, kde začala výstava s názvem „Když hvězdy září“. Expozice vás zavede do zákulisí jevišť a stříbrných pláten a připomíná jak slavné, tak i dnes už zapomenuté legendy českého divadelního a filmového umění.

Josefa Kajetána Tyla všichni znají jako dramatika a hlavně autora textu české státní hymny – málokdo ale ví, že jednu dobu jako herec kočoval po českých zemích. Právě tím začíná výstava v Nové budově Národního muzea.

Detail z nové expozice Národního muzea v Praze Když hvězdy září

„Připomínáme i to, že se Josef Kajetán Tyl pak stal takovou výstavní osobností, která byla vnímaná velmi nacionalisticky, poté po roce 1948 byla také využívána velmi ideologicky. Máme tady takovou poměrně ošklivou bustu, která po roce 48 musela stát na stole každého ředitele,“ popisuje jedna z autorek výstavy Když hvězdy září, Lenka Šaldová.

Prvorepublikové hvězdy

Ikony se z herců a hereček začaly stávat až ve druhé polovině devatenáctého století, hlavně pak s příchodem filmu. Prvorepublikové hvězdy na výstavě zastupují například osobní předměty Oldřicha Nového nebo šaty Adiny Mandlové, které si herečka nechala ušít u Hany Podolské.

Návštěvníky možná překvapí, jak úzký mají pas. „Tady za rohem jsou šaty, které mám půjčené z Barrandova, to je Werich v Císařův pekař, Pekařův císař – když se na ně podíváte, tak byste taky řekli, že pan Werich byl taky trochu silnější, než je ten kostým. A ona byla opravdu takhle tenounká,“ vysvětluje Šaldová.

Zašlá sláva?

Čtěte také

Výstava ale připomene i herce a herečky, na které se už skoro zapomnělo, byť se ve své době těšili velké slávě. Mezi ně patří třeba Anna Sedláčková. „Herci, kteří působili ve filmu, byli daleko víc na očích. Ona měla ve své době stejnou popularitu jako ti filmoví, ale samozřejmě z dnešního pohledu – ještě se díváme na ty filmy, ale už nemůžeme jít do Stavovského divadla, kde hrála v Pygmalionu nebo Dámu s kaméliemi,“ pokračuje Šaldová.

Většina vystavených předmětů je z divadelního oddělení Národního muzea, které jich má ve svýc depozitářích přes půl milionu. Některé exponáty pak pochází pozůstalostí hereckých legend nebo z filmových ateliérů Barrandov. Ty pro expozici zapůjčily například šaty, které na sobě měla Libuše Šafránková jako Popelka. Výstavu je možné si v Nové budově Národního muzea prohlédnout do konce září příštího roku.

autoři: Jan Dlouhý , jkh
Spustit audio

Související