Očkování způsobuje autismus? Za rozšířený mýtus může zmanipulovaná studie, říká lékařka

2. květen 2017

Světová zdravotnická organizace varuje před staronovou hrozbou: do Evropy se vrátily spalničky. „Ochranu před spalničkami představuje populace, která je z devadesáti procent naočkovaná, toto číslo přitom klesá,” říká docentka Vilma Marešová z Infekční kliniky 2. lékařské fakulty a Nemocnice Na Bulovce.

Byla to právě vakcína proti spalničkám, která dala vzniknout fámě o tom, že očkování způsobuje autismus. „Jsem přesvědčená, že šlo o práci na objednávku,” hodnotí dnes doktorka.

Psala se 90. léta, když vznikla studie, podle které vede očkování k projevům autismu. Měla však některá „ale”: byla provedena na velmi malém vzorku pacientů a další studie ji navíc přesvědčivě vyvrátily. Časopis, který původní studii publikoval, se nakonec musel omluvit a autor, který cíleně zmanipuloval informace, byl potrestán.

To byla 90. léta. Údajný mýtus o škodlivosti očkování přesto přežil dodnes. „Každé očkování v sobě nese určité riziko. Ale to má i každá nemoc, a mnohem větší. Vezměte si spalničky: jeden pacient z tisíce dostane zánět mozku, třetina z nich zemře a další třetina zůstane s těžkým postižením. U očkování je riziko jedna ku milionu, tedy tisíckrát niší,” popisuje doktorka.


Spalničky se projevují horečkami a příznaky zánětu dýchacích cest. Máte kašel, červené oči a jste unavení. Čtvrtý den se objeví puntíky a následně i vyrážka na obličeji, za ušima a na krku. Poté se během pěti dnů šíří po celém těle.

Rodiče, kteří mluví za dítě, proto vždy musí zvážit, které riziko je větší.

„Můj bratr zemřel na záškrt. Když se později objevila vakcína, rodiče ji usilovně sháněli, aby mě nechali očkovat. Když vám zemře dítě na nemoc, proti které byste se mohli chránit, je váš přístup jiný,” vzpomíná Vilma Marešová a dokazuje, jak moc se v průběhu desetiletí přístup některých rodičů změnil.

Audio záznam všech rozhovorů si můžete poslechnout ve videu v tomto článku a také v iRadiu.

autor: als
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.