Očkování nezrychluje. Prodloužení intervalu mezi dávkami může pomoci

Do Česka tento týden dorazí přes 220 tisíc dávek vakcín proti koronaviru. Uvedl to premiér Andrej Babiš z hnutí ANO. Zpomaluje ale nárůst počtu lidí, kteří dostávají první dávku. Ministerstvo zdravotnictví by podle epidemiologa Petra Smejkala mohlo nově rozhodnout o prodloužení intervalů mezi jednotlivými dávkami, aby ulevilo nemocnicím.

Nové pravidlo dávkování?

Dohoda podle vedoucího Mezioborové skupiny pro epidemické situace Petra Smejkala není definitivní. Mezi jeho skupinou a ministerstvem prý ale došlo ke kompromisu, řekl to v České televizi.

Tento krok jsme chtěli proto, aby se odlehčilo nemocnicím a zabránilo se úmrtí lidí, kteří by bez jediné dávky vakcíny skončili na ventilátoru a zemřeli. Ještě to není finální, ale zdá se, že ministerstvo nás vyslyší,“ vysvětlil epidemiolog.

Dočasné prodloužení intervalu mezi dávkami vakcín Pfizer a Moderna až na šest týdnů by se týkalo těch lidí, kteří se k očkování budou objednávat v příštích dvou až třech týdnech. S žádostí o potvrzení informace jsme ještě v neděli oslovili i ministerstvo zdravotnictví, zatím ale neodpovědělo.

Ministr zdravotnictví za hnutí ANO Jan Blatný nicméně už dříve řekl, že odsunutí druhé dávky nynější situaci nevyřeší.

Na řadě jsou chronicky nemocní

V minulém týdnu o něco málo ubylo lidí, kteří dostali první dávku vakcíny. Jejich průměrný počet ve všední dny nepřekročil 35 tisíc. Tento týden do Česka dorazí dalších asi 220 tisíc vakcín. Od středy se budou moct do očkovacích center k vakcinaci hlásit i chronicky nemocní pacienti.

autoři: Matěj Skalický ,
Spustit audio

Související